Eleonores gratinerade löksoppa

POPULÄRT
Eleonores gratinerade löksoppa
Foto: TV4
Eleonore Holmström
Eleonore Holmström

Eleonores gratinerade löksoppa

Av: Eleonore Holmström

Från: Sveriges mästerkock

22 ingredienser

Fransk löksoppa på tre sorters lök och med en buljong kokt på lökskalen.

Ingredienser

  • 4 gula lökar
  • 2 bananschalottenlökar
  • 1 silverlök
  • 2 msk smör
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 dl torrt vitt vin
  • 2 msk sherryvinäger
  • 3 dl kalvfond (ej koncentrerad)
  • 3 dl kycklingfond (ej koncentrerad)
  • 1 tsk fisksås
  • 2 lagerblad
  • 5 kvistar färsk timjan
  • 4 kvistar färsk bladpersilja
  • 1 dl sherry
  • 2 tsk salt
  • svartpeppar

Gratinerat bröd

  • 2 skivor bröd, gärna surdegsbröd som börjar bli lite torrt
  • 1 msk smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl gruyèreost, riven
  • 3 msk parmesanost, riven
  • gräslök, till garnering

Gör så här

  1. Skala, halvera och strimla de olika löksorterna tunt, spara lökskal och rotfäste och lägg åt sidan.
  2. Bryn löken i smör i en kastrull ca 3 minuter.
  3. När löken börjar få lite färg tillsätter du socker. Rör runt och lägg på ett lock. Fortsätt steka på låg värme.
  4. Koka upp vin, vinäger, kycklingfond, kalvfond och fisksås.
  5. Tillsätt lökskalen, timjan, lagerblad och bladpersilja. Låt koka upp och låt koka under lock ca 10 minuter.
  6. Tillsätt sherryn till kastrullen med löken. Låt den koka in löken och tillsätt även saltet.
  7. Sila av buljongen och häll över löken. Låt koka och reduceras.
  8. Sätt ugnen på 250 grader.
  9. Måtta dina serveringsskålar och se hur stora brödskivor du behöver för att täcka skålen. Skär upp bröd så att det täcker skålen.
  10. Bryn smöret och stek brödskivorna i det gyllene smöret tills de är krispiga på båda sidorna.
  11. Skala och halvera vitlöken. Gnid vitlökarnas snittyta mot brödets båda sidor för att smaksätta det.
  12. Blanda ihop gruyèreost och parmesan.
  13. Häll upp soppan i serveringsskålarna, se till så att löken är jämnt fördelad. Ställ skålarna på en ugnsplåt.
  14. Placera brödskivorna på soppan och toppa med den rivna ostmixen. Ställ in skålarna högst upp i ugnen för att gratinera soppan i ca 5 minuter. För att få en lite mer bränd yta kan man sätta på grillfunktionen på ugnen, men håll ett öga på soppan då det kan gå väldigt snabbt.
  15. För en mer kontrollerad och lite roligare gratinering av osten kan du använda en gasbrännare och elda på för att få textur och smak på osten.
  16. Toppa gärna med finhackad gräslök vid servering. Bon appétit!