Eldig oxfilé med pommes frites

Eldig oxfilé med pommes frites
Foto: Tv4

Eldig oxfilé med pommes frites

Av: Jerry - Kramfors

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

45 m

Imponera på gästerna med eldig oxfilé, pommes frites och flamberad pepparsås till middag!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Oxfilé

  • 600 g oxfilé
  • salt
  • peppar
  • smör
  • olivolja

Pommes frites

  • 600 g potatis
  • 4 l olja, till fritering
  • salt

Flamberad pepparsås

  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 2 msk smör
  • 1-2 msk blandade pepparsorter
  • 0,5 dl whisky
  • 3 dl crème fraîche

Sallad

  • krispsallad
  • tomat
  • physalis
  • sparris

Gör så här

Oxfilé

  1. Se till att köttet är rumstempererat. Värm ugnen till 100 grader.
  2. Salta och peppra köttet, gärna cirka 15 minuter innan det är dags att bryna. Bryn köttet på hög värme i stekpannan tillsammans med smör och olja.
  3. Ugnsbaka sedan köttet tills det fått en innetemperatur på 62 grader, cirka 1 timme och 15 minuter. Ta ut köttet och linda in det i folie och låt stå cirka 10-15 minuter innan servering.

Pommes frites

  1. Skala och hacka potatisen till cirka 1 cm tjocka stavar. Lägg sedan stavarna i en skål med vatten, låt dem ligga i cirka 30 minuter för att få bort stärkelse från potatisen vilken gör pommes frites godare och krispigare.
  2. Värm frityroljan till 160 grader. Häll bort vattnet, lägg potatisen på ett luddfritt papper och låt de torka. Lägg sedan ner potatisen i frityroljan och fritera i 6 minuter. Ta upp potatisen och lägg på ett luddfritt papper igen, och låt torka.
  3. Fritera sedan andra svängen på 180 grader i 6 minuter. Ta sedan och lägg allt på ett papper som gör att den mesta oljan försvinner, salta efter smak och sedan är det redo att serveras.

Flamberad pepparsås

  1. Finhacka två schalottenlökar och fräs de tillsammans med smör och kryddor.
  2. Häll sedan på whiskey och tänd eld för att flambera. Häll sedan i crème fraiche och rör om.

Uppläggning

  1. Lägg upp allt på valfritt sätt med hackad sallad, söta tomater och physalis.
  2. Snabbkoka även sparris i cirka 15 sekunder innan servering. Ät och njut.