Brantevikssill

220 röster
Brantevikssill
Foto: Holger Edström

Brantevik är ett litet trevligt fiskeläge på Österlenkusten söder om Simrishamn. Receptet har gamla anor och är ett av den skånska Sillakademins paradnummer.

Receptet räcker till 1 burk.

Visa mer

Du behöver

  • 1 kg färska sillfiléer (strömming)

Lag

  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 6 dl vatten
  • 0,5 dl salt

Dessutom

  • 4 dl strösocker
  • 2 gula lökar, hackade
  • 2 rödlökar, hackade
  • 3 msk citronpeppar
  • 3 msk malen kryddpeppar, krossad
  • 2 msk vitpeppar, krossad
  • 2 lagerblad, smulade
  • 1 knippe hackad dill
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Dra skinnet av sillfiléerna så att varje filé delas i två. Blanda ihop ingredienserna till lagen, rör om väl och lägg ner sillfiléerna i den. Låt stå på sval plats 1 dygn. Ta upp filéerna och låt dem rinna av.
  2. Blanda hackad lök, kryddor och dill. Vänd till sist snabbt i sockret och rör om.
  3. Varva sill och krydd- och sockerblandningen i en hög glasburk och avsluta med ett lager av sockerblandningen. Observera att det inte ska tillsättas någon vätska; sillen vattnar sig allt eftersom och det bildas en lag.

Laddar fler recept...