Potstickers kallas dumplings som är både gyllene krispiga i botten och lent mjukt ångade ovanpå. Dessa fylls med fläsk och kål och serveras med dippsås och en krispig gurksallad till.
1 förp gyozaplattor, tinade (finns i frysen på asiatisk livs)
Fyllning
4 dl vitkål, finhackad
1 purjolök, finhackad (liten)
350 g fläskfärs
3 msk japansk soja
1 msk färsk ingefära, finriven
2 klyftor vitlök, finrivna
2 tsk sesamolja
olja, till stekning
Dippsås
0,5 dl japansk soja
0,5 dl risvinäger
1 msk strösocker
0,5 msk sesamolja
2 salladslökar, tunt skivade
1 msk sesamfrön, rostade
Gurksallad
1 gurka (stor)
2 msk japansk soja
1 tsk sesamolja
1 msk risvinäger
1 msk citronsaft, färskpressad
2 tsk strösocker
1 salladslök, tunt skivad
1 röd chilifrukt, tunt skivad
Gör så här
Fyllning till potstickers
Börja med att steka vitkål och purjolök i olja tills det mjuknar. Låt svalna något.
Rör samman smaksättningen till fyllningen genom att blanda soja, ingefära, vitlök, sesamolja. Häll detta över färsen, tillsätt den stekta kålen och purjolöken. Blanda väl.
Dippsås
Blanda ihop alla ingredienserna förutom sesamfrön och skivad salladslök till dippsåsen. Häll dippsåsen i små skålar eller över färdiga potstickers. Toppa dippsåsen med sesamfrön och salladslök vid servering.
Gurksallad
Skala och kärna ur gurkan. Skär i munsstora bitar. Blanda ihop soja, sesamolja, vinäger, citronsaft och socker till en dressing. Dressingen ska hällas över gurkan vid servering. Ställ åt sidan.
Montering
Fyll gyozaplattorna med ca en halv matsked fyllning. Blöt kanterna med ett vått finger och vik sedan ihop gyozan till halvmåneformade små knyten.
Stek gyozan i en traktörpanna i lite neutral matolja i 2 minuter på hög värme. Häll på ca 1 dl vatten i pannan och sätt på locket. Låt gyozan ånga i 3-5 minuter, lyft sedan av locket och låt steka till botten är frasig igen.
Lägg upp dumplings på serveringsfat och servera rykande heta tillsammans med dippsåsen.
Häll dressing över gurkan, strö på salladslök samt chili och ät till potstickersen.