Dum biryani med kyckling

koket.se
Dum biryani med kyckling
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Dum biryani med kyckling

30 ingredienser

1 h 15 min

En ris-och kycklingrätt med mycket smak! Garam masala, ingefära, vitlök, kardemumma och massa andra goda smaker gör rätten till en smakexplosion. Traditionellt görs rätten på lamm, här byter Zeina lammköttet mot den mer snabbtillagade kycklingen.

Ingredienser

portioner

Kyckling och marinad

  • 4 kycklingklubbor
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 0,5 citron, pressad saft
  • 2 tsk garam masala
  • 1 tsk chilipulver (eller paprikapuliver)
  • 1 tsk salt
  • 2 msk rapsolja

Ris

  • 4 dl basmatiris
  • 3 gula lökar
  • 2 gröna chilifrukter, skivad
  • 2 klyftor vitlök, finhackad
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 1 kanelstång
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 3-4 kardemummakapslar
  • 2-3 hela nejlikor
  • 2 lagerblad
  • 3 dl vatten
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 0,5 citron, saften
  • 1 kruka färsk koriander, hackad
  • salt
  • peppar
  • olja, till stekning

Saffran

  • 0,5 g saffran
  • 0,5 dl mjölk

Till servering

  • 2 dl matyoghurt
  • ev naanbröd

Gör så här

  1. Börja med att marinera kycklingen. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Blanda kycklingen väl med marinaden. Låt gärna marinera i kyl över natten eller minst 30 minuter i rumstemperatur.
  2. Sätt ugnen på 225 grader, över- och undervärme.
  3. Lägg kycklingen på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga kycklingen mitt i ugnen i ca 35 minuter tills kycklingen är helt färdiglagad.
  4. Skölj riset några gånger tills sköljvattnet är klart. Låt riset ligga i blöt i 30 minuter.
  5. Koka upp rikligt med vatten i en gryta, tillsätt salt. Sila av riset och häll ner det i det kokande vattnet. Låt riset koka i ca 2 minuter, riset ska mjukna lite men fortfarande ha en hård kärna i mitten. Häll av riset.
  6. Värm saffran och mjölk i en liten kastrull. Täck och ställ åt sidan.
  7. Skala, halvera och grovhacka löken.
  8. Hetta upp olja i en gryta. Stek löken i oljan tills den fått lite färg och blivit mjuk. Ta upp löken ur grytan och lägg åt sidan.
  9. I samma olja som du stekte löken i vänder du ner chili, vitlök, ingefära och alla torra kryddor.
  10. Stek allting på medelhög värme i ca 4 minuter. Vänd ner riset och blanda noga.
  11. Koka upp vatten och smulade buljongtärningar.
  12. Blanda i den stekta löken (spara lite till garnering). Tillsätt kycklingklubborna och blanda.
  13. Tillsätt buljongen, pressad citronsaft, hackad koriander och saffransmjölken.
  14. Låt småkoka ca 15 minuter. Tillsätt eventuellt mer vatten om riset känns torrt och låt tillagas lite till.
  15. Servera kycklingen med yoghurt och gärna lite naanbröd till.