Dubbelfriterad pommes frites

koket.se
Dubbelfriterad pommes frites
Foto: Malin Mörner
Lisa Wallén
Lisa Wallén

Dubbelfriterad pommes frites

3 ingredienser

1 h

"Det krävs viss teknik för att göra bra pommes frites: oljan måste ha rätt temperatur och de ska friteras två gånger med vila emellan. Det är en utmaning, som jag är säker på att du fixar!" /Lisa Wallén

Se Lisa Wallén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6
 • 1 kg potatis (t.ex. King Edward, Maris Piper eller Rooster)
 • rapsolja (fyll en stor kastrull eller stekpanna till en tredjedel)
 • flingsalt

Gör så här

 1. Skär potatisen i 1 cm breda stavar. Förbered ett fat med hushållspapper på.

Första friteringen

 1. Fyll en stor kastrull eller stekpanna till bredden med olja och värm upp oljan till 140 grader. Det är viktigt att den är tillräckligt varm när du lägger i potatisstavarna, annars drar de åt sig för mycket olja.
 2. Första friteringen görs på lägre värme så att potatisen blir tillagad rakt igenom utan att brännas vid. De ska endast få lite färg.
 3. Se till att stavarna har utrymme att röra sig fritt. Det kan därför vara bra att fritera i flera omgångar, beroende på hur stor stekpannan eller kastrullen är, för att potatisen inte ska klibba ihop och bli ojämnt friterad.
 4. Rör om under friteringen så potatisen blir mjuk och får en jämn färg. När de är klara lägger du dem på fatet med hushållspapper för att torka.
 5. Låt stavarna vila i kylen i minst en timme och upp till ett dygn. Exakt tid spelar mindre roll, det viktiga är att de får vila inför andra friteringen. Det här momentet är skönt att redan ha gjort, förslagsvis dagen innan så det som återstår endast är andra friteringen.
 6. När de nedkylda stavarna sedan åker ner i den heta oljan skapas det ånga, vilket gör dem extra krispiga.

Andra friteringen

 1. Värm upp oljan till 180 grader, vilket är högre än innan. Potatisen är redan tillagad och ska nu friteras för att bli krispiga och få fin färg.
 2. Skaka av så mycket olja som möjligt när du lyfter stavarna ur stekpannan och lägg dem i en skål. Salta och kasta runt stavarna så saltet blir jämnt fördelat.
 3. Lägg upp på ett serveringsfat och toppa med vad du vill eller ät dem som de är.
 4. Ät direkt, de är godast när de fortfarande är varma och krispiga. Toppa exempelvis med olika dippsåser, färska örter eller smula över din favoritost.