Dubai choklad-cookies

NYHET
Dubai choklad-cookies
Foto: TV4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Dubai choklad-cookies

20 ingredienser

En extra allt kaka med inspiration från den populära dubai-chokladen. Det är lite pyssel och moment med att göra fyllningen och toppingen, men vi lovar att det är värt mödan - den här cookien är så god.

För att få pistagenötterna riktigt gröna och fina tipsar Roy om att koka skalade pistagenötter i kort i kokande vatten och sen hälla av och gnugga dem i en kökshandduk för att få bort den tunna hinna (ej skalet) som sitter runt nöten.

Ingredienser

portioner

Pistagekräm

  • 150 g pistagenötter (gröna utan skal)
  • 5 g florsocker [0,5 msk]
  • 5 g vaniljsocker [0,5 msk]
  • 150 g grädde
  • 100 g vit choklad
  • 20 g smör [1 msk]
  • salt, en nypa

Cookies

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 140 g farinsocker [2 dl]
  • 120 g strösocker [1,5 dl]
  • 55 g ägg [1 st]
  • 300 g vetemjöl [5 dl]
  • 5 g bikarbonat [0,5 tsk]
  • 2 g salt [0,5 tsk]
  • 5 g vaniljsocker [1 tsk]

Kunafa

  • 150 g kunafadeg
  • 30 g smör
  • 50 g mjölkchoklad

Garnering

  • pistagenötter, grovhackadee (gröna utan skal)
  • flingsalt

Gör så här

Pistagekräm

  1. Lägg pistagenötter, florsocker och vaniljsocker i en mixer. Mixa minst 5 minuter eller mer. Pistagenötterna ska bli till en krämig smet och den ska kännas len, slät och fin.
  2. Smält smör tillsammans med grädden och lägg i den hackade vita chokladen. Blanda tills allt har smält.
  3. Häll i allt i mixern och mixa ytterligare några minuter, tillsätt lite salt och smaka av tills du är nöjd. Häll upp allt i en skål, plasta och ställ in i kylen minst 3 timmar.
  4. Lägg sedan bakplåtspapper på en skärbräda, spritsa små bollar ca 4 cm i diameter, av pistagekräm och stoppa in i frysen så att de stelnar helt.

Cookies

  1. Vispa smör, farinsocker och strösocker tills du har en krämig konsistens. Tillsätt ägg och vispa lite till. Sikta ner de torra ingredienserna och arbeta ihop till en deg. Ställ in degen i kylen och låt den vila i ca 20 minuter.
  2. Sätt ugnen på 190 grader varmluft.
  3. Dela degen i 28 bitar (à 30 g). Rulla bitarna till kulor och platta till. Lägg i en fryst kula av pistagekräm i mitten och täck den sen med en annan degbit så pistagekrämen ligger gömd i mitten.
  4. Lägg glest på plåt och platta till lite lätt.
  5. Grädda mitt i ugnen ca 9-11 minuter tills kakorna har fått lite fin färg, ta ut och låt svalna.

Kunafadeg

  1. Klipp kunafadegen med en sax till lagom stora trådar (2-3 cm). Rosta dem i smöret i en stekpanna till de får en fin gyllenbrun färg.
  2. Häll över på hushållspapper och låt svalna.
  3. Smält mjölkchoklad och blanda sedan den med den rostade kunafadegen.
  4. Fördela det fint på kakorna och toppa med grovhackade pistagenötter och flingsalt.

Tips! Vill du förenkla kan du köpa färdig pistagekräm.