Drottningäpple

Drottningäpple
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Drottningäpple

12 ingredienser

När äpplena mognar på hösten använder vi dem gärna i matlagningen. Dessa fylls med mandel och bakas in i mördeg. Gott till är iskall vispgrädde.

Ingredienser

portioner
  • 4 äpplen
  • 1 ägg, till pensling

Mördeg:

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 knapp dl socker
  • 120 g smör, mjukt
  • 1 äggula

Fyllning:

  • 50 g sötmandel
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 msk smör, mjukt

Till servering:

  • grädde, vispad (eller)
  • vaniljvisp

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Blanda snabbt ihop mjöl, socker, smör och äggula till mördegen. Det går också bra att göra degen i en matberedare. Låt degen vila i kylen.
  2. Kärna ur äpplena. Finhacka mandeln till fyllningen. Blanda mandeln med socker, kanel och smör. Fördela fyllningen i äpplena.
  3. Dela mördegen i 5 bitar. Kavla ut dem, slå in äpplena i 4 av bitarna och pensla med ägg. Sporra 8 remsor av resterande deg. Placera dem i kors över varje äpple. Pensla med ägg och grädda i ugnen i 30 minuter.