Drömkaka

NYHET
Drömkaka
Foto: Helén Pe
Frida Svanberg profilbild
Frida Svanberg profilbild

Drömkaka

3

14 ingredienser

1 h 20 min

"Den här kakan är som en toscakaka, fast med kokos istället för mandel. Den görs med farinsocker som enda sötning och blir väldigt kolaaktig i smaken. Detta är en av de saftigaste kakorna jag bakat, helt klart!" /Frida

Ingredienser

portioner8 - 10 bitar

Vaniljkaka

  • 150 g kikärtsspad [1.5 dl]
  • 270 g strösocker [3 dl]
  • 240 g vetemjöl [4 dl]
  • 10 g vaniljsocker [2 tsk]
  • 10 g bakpulver [2 tsk]
  • 3 g salt [0.5 tsk]
  • 100 g neutral olja [1 dl]
  • 100 g vatten [1 dl]

Kokostosca

  • 75 g mjölkfritt margarin
  • 150 g farinsocker [2 dl]
  • 18 g vetemjöl [2 msk]
  • 5 g vaniljsocker [1 tsk]
  • 50 g matlagningsgrädde [0.5 dl]
  • 100 g riven kokos

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175. Vispa kikärtsspad och socker vitt i en bunke. Blanda de torra ingredienserna i en bunke för sig, sikta ned dem i smeten och vänd ihop. Tillsätt olja och vatten och blanda till en jämn, klumpfri smet.
  2. Smörj och bröa en springform, 20 cm i diameter, och bred ut smeten i den. Grädda mitt i ugnen i 40 minuter. Gör kokostoscan under tiden.
  3. Blanda alla ingredienser utom kokos i en kastrull på medelvärme och låt smälta samman. Dra av från plattan och rör i kokosflingorna.
  4. Ta ut kakan ur ugnen och bred kokostoscan över. Grädda mitt i ugnen i ytterligare 15–20 minuter. Låt kakan svalna i formen.