Skölj och snoppa jordgubbarna. Dela dem i halvor. Dela vaniljstängerna på längden och skrapa ur fröna.
Lägg jordgubbar, vaniljfrön och stänger (eller vaniljpulver), socker och vatten i en kastrull. Koka upp och låt sjuda på låg värme i ca 15 minuter. Mosa jordgubbarna lätt med en sked under kokningen för att få ut smaken.
Låt svalna något, sila genom finmaskig sil eller saftsil. Häll upp på väl rengjord flaska. Förvara i kyl.
Jordgubb- och vaniljmaräng
Häll upp ingredienser i en sifon.
Servering
Skaka rom, limoncello, citronjuice och sockerlag med is. Sila upp i ett rocksglas med is.
Toppa med marängen från sifonen.
Bonustips! Pudra gärna lite frystorkat jordgubbspulver ovanpå marängen för en extra visuell och smakmässig kick – inte ett måste, men en väldigt trevlig detalj.