Dragonfärsbiffar i champinjonsås

NYHET
koket.se
Dragonfärsbiffar i champinjonsås
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Dragonfärsbiffar i champinjonsås

28 ingredienser

50 min

Saftiga färsbiffar som får smak av dragon och serveras med en krämig svampsås och oslagbart krispig klyftpotatis. Perfekt middag att servera en söndag till hela familjen.

logo
stefan ekengren profilbild ny

Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser

portioner

Dragonfärsbiffar

  • 500 g blandfärs
  • 0,75 dl ströbröd
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl mjölk
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 dl is, krossad
  • 1 ägg
  • 1 kruka färsk dragon, fint hackad
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • 1 citron, finrivet skal (ekologisk)
  • svartpeppar, nymalen
  • smör, till stekning
  • rapsolja, till stekning

Champinjonsås

  • 400 g champinjoner, i kvartar
  • 1 bananschalottenlök, finhackad
  • 0,5 klyfta vitlök, finhackad
  • 25 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl vispgrädde
  • 3 dl kalvfond (utspädd, ej koncentrerad)
  • 1 kruka färsk kruspersilja, grovt hackad

Rostad potatis

  • 800 g fast potatis, klyftad
  • 50 g smör
  • rapsolja

Sallad

  • 0,5 isbergssallad, fint strimlat
  • 1 citron, skalet rivet och saften pressad (ekologisk)
  • 3 msk olivolja
  • salt

Gör så här

Rostad potatis

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  2. Koka potatisklyftorna några minuter i saltat vatten, låt ånga av ordentligt.
  3. Vänd runt potatisklyftorna med rapsolja. Lägg ut dem på en ugnsplåt, hyvla över smör och rosta i ugnen ca 40 minuter.

Färsbiffar

  1. Blanda vatten, mjölk, ägg och ströbröd i en bunke, låt svälla 15 minuter. Blanda färs, krossad is och salt i annan bunke,
  2. Blanda ner ströbrödsblandningen i bunken med färsen tillsammans med, dragon, vitlök, citronskal och svartpeppar. Rör ihop till jämn smet. Forma små fina biffar smeten, två stycken per person.
  3. Stek dem i smör och rapsolja precis före servering.

Champinjonsås

  1. Fräs champinjoner ordentligt i olja tills all vätska är borta i en kastrull.
  2. Lägg i lök, vitlök och smör när champinjonerna är torra. Låt bryna en stund i det goda smöret, häll i mjöl och vänd runt ordentligt. Häll i grädde och kalvfond. Koka ihop några minuter och smaka av med salt och peppar. Avsluta med att vända ner persilja.

Isbergssallad

  1. Blanda citronskal, juice och olivolja. Vänd runt med isbergssalladen precis före servering, smaka av med salt.
  2. Servera biffarna med rostad potatis, den goda såsen och isbergssalladen.