Dovkalvstek

Danyel Couet profilbild
Danyel Couet profilbild

Dovkalvstek

0

8 steg att laga

18 ingredienser

40 m

Vad sägs om stek av dovhjortskalv med vinteräpple, sky och ingefärspicklad kålrot till middag?

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 4 dovkalvstek
  • 1 schalottenlök, grovhackad
  • smör (till stekning)
  • 1 dl äppelmust
  • 1,5 dl vitt vin
  • 3 dl viltsky (eller kycklingsky)
  • 1 msk färsk timjan
  • 1 kvist rosmarin
  • 2 äpple, skurna i små tärningar (röda syrliga vinteräpplen)
  • 1 enbärsris
  • salt
  • peppar

Ingefärspicklad kålrot

  • 1 kålrot, skuren i tunna skivor
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 0,5 dl citronsaft
  • 2 msk ingefärssaft, färskpressad
  • 2 dl rörsocker
  • 3 dl vatten

Gör så här

  1. Krydda stekbitarna med salt och peppar. Stek hastigt i panna med olja så att de bryns runt om. Ställ sedan in i ugn på 90-100 grader tills köttet får en innertemperatur på 52 grader. Ta ut och låt vila.
  2. Stek löken i en kastrull i smör på låg värme tills den sakta börjar få färg. Tillsätt äppelmusten och det vita vinet. Låt sjuda i ca 15 minuter tills hälften av vätskan återstår.
  3. Häll i viltskyn, timjan och rosmarinen. Låt sjuda i ytterligare 10 minuter på svag värme. Sila och smaka av med salt och peppar.
  4. Tärna äpplena i små tärningar (ca 0,5 x 0,5 cm). Tillsätt äpplena när såsen är klar.
  5. Lägg de färdiga köttbitarna i en kastrull. Lägg enriset runt om och tänd på så att det börjar brinna. Släck elden med ett lock och låt stå under lock ca 5 minuter.
  6. Koka upp ättika, citronsaft, ingefärssaft, socker och vatten hastigt så att sockret smälter. Lägg sedan i de tunna skivorna av kålrot. Koka upp igen och låt svalna.
  7. Skär köttet i skivor och lägg i en kastrull. Lägg upp på en tallrik. Servera med den picklade kålroten och slå såsen över köttet.
  8. Ser era gärna ugnsrostad potatis till.