Dovhjortsrygg och hasselbackspotatis

Dovhjortsrygg och hasselbackspotatis
Foto: Tv4

Dovhjortsrygg och hasselbackspotatis

Av: Tom - Katrineholm

Från: Halv åtta hos mig

38 ingredienser

4 h

Dovhjortsrygg med hasselbackspotatis, smörstekt fänkål, vild bea och rödvinssås med choklad är en riktigt festlig huvudrätt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Rödvinssås med choklad

  • 1 purjolök
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 0,5 rotselleri
  • 300 g oxsvans
  • smör (till stekning)
  • 750 cl rött vin
  • 5 dl vatten
  • 3 msk smör
  • 2 bitar mörk choklad (70 %)
  • ev maizenaredning
  • 0,5 dl kalvfond
  • ev 2 msk strösocker

Hasselbackspotatis med brynt smör

  • 4 potatisar (stora och fasta)
  • 250 g smör, brynt
  • ströbröd

Dovhjortsrygg

  • 1 kg dovhjortsrygg
  • salt
  • peppar
  • viltkrydda
  • smör
  • rapsolja
  • 1 kvist färsk timjan

Smörstekt fänkål

  • 1 fänkål
  • smör

Sparris

  • vatten
  • salt
  • 1 knippe grön sparris

Vild bea

  • 500 g smör
  • 3 dl vatten
  • 2 schalottenlökar
  • 7 tsk vitvinsvinäger
  • 5 äggulor
  • 2-3 kvistar dragon
  • oregano
  • viltkrydda
  • basilika
  • torkad timjan

Servering

  • granskott, picklade
  • rödlök, ugnsbakad

Gör så här

Rödvinssås med choklad

  1. Hacka lök, morötter, palsternacka och rotselleri och bryn tillsammans med oxsvansen i smör.
  2. Häll i vin och vatten och koka ner långsamt.
  3. Blanka av såsen med smör och choklad.
  4. Tillsätt maizena om såsen är för tunn.
  5. Smaka av med fond och socker och låt sjuda i ca 3–4 timmar.

Hasselbackspotatis med brynt smör

  1. Skär potatisen mot en slev så du får tunna skivor. Du ska inte skära helt igenom.
  2. Pensla potatisarna med brynt smör.
  3. Tillaga potatisen i ugnen på 190 grader, pensla flera gånger med smöret under tiden.
  4. Strö på ströbröd efter 40 minuter och sätt in i ugnen en kort stund till ströbrödet fått färg.

Dovhjortsrygg

  1. Krydda köttet efter smak innan stekning.
  2. Smält rikligt med smör och olja på ganska hög värme och lägg i en kvist timjan.
  3. Lägg i köttet och bryn det runt om samtidigt som du öser med smöret som har fått smak av timjan.
  4. Stek köttet till önskad temperatur, ca 50 grader eller ca 10 minuter brukar bli lagom. Låt vila innan servering.

Smörstekt fänkål

  1. Skiva fänkålen i 5 millimeter tjocka skivor.
  2. Stek skivorna i smör så tills de fått en brynt yta.

Sparris

  1. Koka upp vatten med salt.
  2. Bryt av stammen på sparrisen och dela dem på mitten om de är stora.
  3. Koka sparrisen i ca 1 minut.
  4. Kyl genast av sparrisen under rinnande kallvatten.

Vild bea

  1. Smält smöret på låg temperatur.
  2. Koka vatten, lök och vitvinsvinäger tills ca 1,5 dl återstår.
  3. Rör ner äggulorna och värm tills såsen tjocknat. Ta bort från plattan och rör ner det varma smöret. Ta inte med bottensatsen.
  4. Smaksätt med valfri mängd kryddor.

Servering

  1. Servera dovhjortsryggen med hasselbackspotatis, smörstekt fänkål, vild bea, rödvinssås, picklade granskott och ugnsbakad rödlök.