Dovhjortsrygg och hasselbackspotatis

Foto: Tv4
Dovhjortsrygg och hasselbackspotatis
38 ingredienser
4 h
Dovhjortsrygg med hasselbackspotatis, smörstekt fänkål, vild bea och rödvinssås med choklad är en riktigt festlig huvudrätt.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Rödvinssås med choklad
- 1 purjolök
- 2 morötter
- 1 palsternacka
- 0,5 rotselleri
- 300 g oxsvans
- smör (till stekning)
- 750 cl rött vin
- 5 dl vatten
- 3 msk smör
- 2 bitar mörk choklad (70 %)
- ev maizenaredning
- 0,5 dl kalvfond
- ev 2 msk strösocker
Hasselbackspotatis med brynt smör
- 4 potatisar (stora och fasta)
- 250 g smör, brynt
- ströbröd
Dovhjortsrygg
- 1 kg dovhjortsrygg
- salt
- peppar
- viltkrydda
- smör
- rapsolja
- 1 kvist färsk timjan
Smörstekt fänkål
- 1 fänkål
- smör
Sparris
- vatten
- salt
- 1 knippe grön sparris
Vild bea
- 500 g smör
- 3 dl vatten
- 2 schalottenlökar
- 7 tsk vitvinsvinäger
- 5 äggulor
- 2-3 kvistar dragon
- oregano
- viltkrydda
- basilika
- torkad timjan
Servering
- granskott, picklade
- rödlök, ugnsbakad
Gör så här
Rödvinssås med choklad
- Hacka lök, morötter, palsternacka och rotselleri och bryn tillsammans med oxsvansen i smör.
- Häll i vin och vatten och koka ner långsamt.
- Blanka av såsen med smör och choklad.
- Tillsätt maizena om såsen är för tunn.
- Smaka av med fond och socker och låt sjuda i ca 3–4 timmar.
Hasselbackspotatis med brynt smör
- Skär potatisen mot en slev så du får tunna skivor. Du ska inte skära helt igenom.
- Pensla potatisarna med brynt smör.
- Tillaga potatisen i ugnen på 190 grader, pensla flera gånger med smöret under tiden.
- Strö på ströbröd efter 40 minuter och sätt in i ugnen en kort stund till ströbrödet fått färg.
Dovhjortsrygg
- Krydda köttet efter smak innan stekning.
- Smält rikligt med smör och olja på ganska hög värme och lägg i en kvist timjan.
- Lägg i köttet och bryn det runt om samtidigt som du öser med smöret som har fått smak av timjan.
- Stek köttet till önskad temperatur, ca 50 grader eller ca 10 minuter brukar bli lagom. Låt vila innan servering.
Smörstekt fänkål
- Skiva fänkålen i 5 millimeter tjocka skivor.
- Stek skivorna i smör så tills de fått en brynt yta.
Sparris
- Koka upp vatten med salt.
- Bryt av stammen på sparrisen och dela dem på mitten om de är stora.
- Koka sparrisen i ca 1 minut.
- Kyl genast av sparrisen under rinnande kallvatten.
Vild bea
- Smält smöret på låg temperatur.
- Koka vatten, lök och vitvinsvinäger tills ca 1,5 dl återstår.
- Rör ner äggulorna och värm tills såsen tjocknat. Ta bort från plattan och rör ner det varma smöret. Ta inte med bottensatsen.
- Smaksätt med valfri mängd kryddor.
Servering
- Servera dovhjortsryggen med hasselbackspotatis, smörstekt fänkål, vild bea, rödvinssås, picklade granskott och ugnsbakad rödlök.