Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i 1 msk smör i en stekpanna. Låt löken svalna några minuter på järnet.
Blanda färsen med lök, ägg, mejram, timjan, senap, salt och peppar.
Tillsätt grädden i omgångar tills du får en smidig och ganska lös färs.
Forma 8 biffar och bryn dem i stekpannan med resterande smör. Stek till de fått en fin stekyta, någon minut på varje sida.
Lägg över biffarna i en ugnsform och stek färdigt. Använd stektermometer och ta ut vid ca 165 grader i ca 12-13 minuter.
Ta ut formen och lägg biffarna åt sidan. Hämta upp skyn från ugnsformen och använd som smaksättare till såsen.
Rårörda lingon
Blanda socker med lingon, rör om då och då tills lingonen tinat och sockret löst sig.
Inlag gurka
Skala gurkan lite slarvigt, gör inget om lite av skalet finns med
Hyvla därefter med osthyvel i tunna skivor. Blanda med salt i en vid skål. Lägg ett fat och en tyngd över blandningen i ca 30 minuter. Häll av vätskan.
Gör en lag av ättikssprit, vatten, socker, vitpeppar och hackad persilja. Rör om någon minut tills sockret löst sig.
Lägg gurkan i en burk och häll över lagen. Färdig att servera efter en timme.
Potatismos
Skala potatisen och dela den i mindre bitar och koka i saltat vatten i ca 15 minuter eller tills den blir mjuk. Får ej överkokas. När den är färdig, låt stå på eftervärme i ca 5 minuter. Lägg en potatissticka under kastrullen på avstängd platta så den inte bränns vid. Lägg lite papper ovanpå potatisen som fångar upp ångan. Efter det pressa potatisen.
Värm mjölk, grädde och smör i micron innan du häller ner vätskan i den pressade potatisen. Använd en elvisp en kort stund eller enbart en träsked för att få till en bra konsistens på moset. Tillsätt kryddorna och ev lite mer salt.
Viltsås
Koka ihop viltfond, grädde, mesost, soja och enbär på medelvärme i ca 5 minuter.
Lägg smöret i pannan som lök och biffarna stekts i och skyn från ungsformen som biffarna färdigstekts i. Häll vätskan i en sil och ner i såsen.