Dovhjortsbiffar med rårörda lingon
NYHET

Foto: Tv4
Dovhjortsbiffar med rårörda lingon
34 ingredienser
1 h
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Biffar
- 600 g dovhjortsfärs
- 1 gul lök, skalad och finhackad
- 3 msk smör
- 1 ägg
- 1 tsk färsk mejram, finhackad
- 1 tsk färsk timjan, finhackad
- 1 msk söt senap
- 1 tsk salt
- 1 krm peppar
- 2 dl vispgrädde
Rårörda lingon
- 250 g frysta lingon
- 1 dl strösocker
Inlagd gurka
- 1 gurka, skalad och hyvlad
- 3 krm salt
- 2 msk ättiksprit 12 %
- 1 dl vatten
- 2 msk strösocker
- 0,5 krm vitpeppar
- 2 msk persilja, hackad
Potatismos
- 1 kg fast potatis
- 2 dl mjölk
- 1 dl grädde
- 2 msk smör
- 2 krm vitpeppar
- 1 krm strösocker
- 1 tsk salt (till kokningen)
- 1 krm riven muskotnöt
Viltsås
- 0,5 dl koncentrerad viltfond
- 2,5 dl grädde
- 1 msk mesost, riven
- 0,5 msk soja
- 5 enbär, krossade
- 1 msk vinbärsgelé
- 1 msk smör
Gör så här
Biffar
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i 1 msk smör i en stekpanna. Låt löken svalna några minuter på järnet.
- Blanda färsen med lök, ägg, mejram, timjan, senap, salt och peppar.
- Tillsätt grädden i omgångar tills du får en smidig och ganska lös färs.
- Forma 8 biffar och bryn dem i stekpannan med resterande smör. Stek till de fått en fin stekyta, någon minut på varje sida.
- Lägg över biffarna i en ugnsform och stek färdigt. Använd stektermometer och ta ut vid ca 165 grader i ca 12-13 minuter.
- Ta ut formen och lägg biffarna åt sidan. Hämta upp skyn från ugnsformen och använd som smaksättare till såsen.
Rårörda lingon
- Blanda socker med lingon, rör om då och då tills lingonen tinat och sockret löst sig.
Inlag gurka
- Skala gurkan lite slarvigt, gör inget om lite av skalet finns med
- Hyvla därefter med osthyvel i tunna skivor. Blanda med salt i en vid skål. Lägg ett fat och en tyngd över blandningen i ca 30 minuter. Häll av vätskan.
- Gör en lag av ättikssprit, vatten, socker, vitpeppar och hackad persilja. Rör om någon minut tills sockret löst sig.
- Lägg gurkan i en burk och häll över lagen. Färdig att servera efter en timme.
Potatismos
- Skala potatisen och dela den i mindre bitar och koka i saltat vatten i ca 15 minuter eller tills den blir mjuk. Får ej överkokas. När den är färdig, låt stå på eftervärme i ca 5 minuter. Lägg en potatissticka under kastrullen på avstängd platta så den inte bränns vid. Lägg lite papper ovanpå potatisen som fångar upp ångan. Efter det pressa potatisen.
- Värm mjölk, grädde och smör i micron innan du häller ner vätskan i den pressade potatisen. Använd en elvisp en kort stund eller enbart en träsked för att få till en bra konsistens på moset. Tillsätt kryddorna och ev lite mer salt.
Viltsås
- Koka ihop viltfond, grädde, mesost, soja och enbär på medelvärme i ca 5 minuter.
- Lägg smöret i pannan som lök och biffarna stekts i och skyn från ungsformen som biffarna färdigstekts i. Häll vätskan i en sil och ner i såsen.