Dovhjort med potatisterrin

Dovhjort med potatisterrin
Foto: Tv4

Dovhjort med potatisterrin

Av: Emma - Motala

Från: Halv åtta hos mig

25 ingredienser

1 h 30 m

Dovhjort med potatisterrin och grönpepparsås blir en festlig huvudrätt att servera till helgens middag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Potatisterrin

  • 12 potatisar, fasta med skal
  • 1 gul lök
  • 1 king solo vitlök
  • 300 g smör, smält
  • 1,5 msk salt
  • 150 g Västerbottensost

Grönpepparsås

  • 1 schalottenlök
  • 1 king solo vitlök
  • 50 g smör
  • 0,5 burk grönpeppar
  • 0,5 msk strösocker
  • 5 dl grädde
  • 0,5 oxfond (på flaska)
  • 1 krm salt

Kall sallad

  • körsbärstomater
  • rödlök
  • buffelmozzarella
  • rucolasallad
  • olivolja
  • havssalt

Dovhjort

  • 700 g ryggbiff
  • 1-2 krm flingsalt
  • 2 krm svartpeppar
  • smör (till stekning)
  • krasse

Gör så här

Potatisterrin

  1. Sätt ugnen på 185 grader, varmluft.
  2. Skölj potatisen ordentligt och skiva den tunt. Hacka lök och vitlök.
  3. Smält smöret och tillsätt saltet.
  4. Klä en form som är ca 30 x 15 cm stor med bakplåtspapper.
  5. Varva potatis, lök och vitlök i 3–4 lager. Häll det smälta smöret över potatisen och toppa med västerbottensost. Grädda i mitten av ugnen i 60 minuter.
  6. När terrinen kommer ut ur ugnen ska den pressas för att bli kompakt. Placera ett bakplåtspapper och en mindre form över potatisen och ställ något tungt i den formen. Hit går att förbereda dagen innan. Värm i så fall upp potatisterrinen innan servering.
  7. Skär bort kanterna och servera i rutor.

Grönpepparsås

  1. Hacka lök och vitlök.
  2. Värm upp en stekpanna och lägg i smöret. Bryn lök och vitlök. När det har fått färg så tillsätt grönpeppar och socker. Stek grönpeppar och socker i 3 minuter.
  3. Tillsätt grädde och oxfond. Låt såsen koka upp. Tillsätt salt efter smak, ca 1 kryddmått. Koka ner till önskad konsistens.

Kall sallad

  1. Skölj körsbärstomater. Sär rödlök och buffelmozzarella i bitar och blanda ner i rucolasallad. Blanda i olivolja innan servering och strö över havssalt.

Dovhjort

  1. Ta fram köttet i rumstemperatur i god tid före tillagning.
  2. Ansa köttet.
  3. Smörj in ryggbiffen med flingsalt och peppar på båda sidor och dela den i två bitar (för lättare hantering).
  4. Hetta upp en stekpanna och tillsätt smör. Vänta till smöret har slutat fräsa och lägg i köttet. Bryn köttet tills det har fått färg på båda sidorna. Sänk därefter värmen och stek tills innertemperatur är 58 grader.
  5. Ta ur köttet från pannan och låt det vila några minuter innan servering. Skiva då köttet i 1 cm tjocka skivor.

Servering

  1. Skär upp potatisterrinen i små fyrkanter och placera på tallrikar. Häll ut en spegel av grönpepparsås och placera ut skivor av dovhjorten. Servera vårprimörerna bredvid. Toppa med smörgåskrasse. Njut!