Doroteakaka

Doroteakaka
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Doroteakaka

271

8 steg att laga

11 ingredienser

50 min

Saftig och mjuk kaka med en fyllning på filmjölk, ägg och vanilj samt ett knaprigt smulpajstäcke. Bjud med en kopp kaffe eller varför inte packa ner i picknickkorgen.

läs mer
Kökets kurser
Teas Tårtkurs - promoruta

Lyckas med tårtor!
Gå vår tårtkurs online med Tea Malmegård. Se smakprov >

Ingredienser

  • 210 g strösocker [2,33 dl]
  • 200 g smör
  • 400 g vetemjöl [6,6 dl]
  • 0,5 krm salt
  • 20 g vaniljsocker (1 msk + 1 tsk)
  • 5 g bakpulver [1 tsk]
  • 55 g ägg [1 st]

Fyllning

  • 500 g filmjölk [6 dl]
  • 220 g ägg [4 st]
  • 10 g vaniljsocker [2 tsk]

Till servering

  • florsocker

Gör så här

  1. Förbered en ugnsform (ca 22 x 30 cm) med bakplåtspapper.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Nyp ihop socker, smör, vetemjöl, salt, vaniljsocker, bakpulver och ägg till en smulig deg.
  4. Ta bort hälften av smulorna och tryck ut resterande i formen tills det täcker botten.
  5. Vispa ihop ägg, vaniljsocker och filmjölk och häll över.
  6. Avsluta med att smula över resten av degen tills det täcker hela formen.
  7. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 35 minuter eller tills kakan fått fin gyllenbrun färg.
  8. Låt kakan svalna och avsluta med att pudra över florsocker.