Doro wat - kryddig kycklinggryta med vichymorötter

koket.se
Doro wat - kryddig kycklinggryta med vichymorötter
Foto: TV4
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Doro wat - kryddig kycklinggryta med vichymorötter

17 ingredienser

1 h

I den här smakrika etiopiska kycklinggrytan bjuds på värmande och mustiga smaker. Till den goda grytan serveras ett enkelt tillbehör på morötter gjorda efter Pauls mormors recept - morötter kokta i smör och vichyvatten.

Se Paul Svensson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 4 kycklingklubbor (reko ekologisk)
  • 4 rödlökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk färsk ingefära, finriven
  • 0,5 dl berbere (färdig torr kryddblandning)
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 dl rapsolja
  • 1 msk smör
  • 2,5 dl kycklingbuljong
  • vatten
  • 4 ägg
  • 300 g morot (gärna olika färger)
  • vichyvatten (kolsyrat vatten)
  • smör
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 kruka färsk persilja

Till servering

  • libabröd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och finhacka rödlöken. Skala och riv vitlök och ingefära fint.
  3. Fräs löken mjuk i en stekpanna. Blanda i vitlök, ingefära och berbere.
  4. Vänd kycklingklubborna i lite mjöl. Stek dem gyllenbruna i rapsolja och smör i en stor stekpanna/gryta. Tillsätt den frästa lökblandningen och tomatpuré. Häll på buljong och vatten så att det täcker. Sjud i ugn tills kycklingen är mör och släpper från benet, det tar ca 40-60 minuter.
  5. Koka äggen i 7 minuter och kyl i kallt vatten.
  6. Skala och tillsätt äggen i grytan. Låt dem sjuda i grytan ett par minuter innan servering.

Vichymorötter

  1. Skiva morötterna i 0,5 cm tjocka skivor. Koka dem mjuka under lock i vichyvatten och smör.
  2. Hacka koriander och persilja.
  3. Lyft av locket på morötterna och strö över koriander och persilja.
  4. Servera grytan med morötter och libabröd.

Tips! Här hittar du recept på hur du gör den etiopiska kryddblandningen berbere.