Doro wat - kryddig kycklinggryta med vichymorötter
Doro wat - kryddig kycklinggryta med vichymorötter
17 ingredienser
1 h
I den här smakrika etiopiska kycklinggrytan bjuds på värmande och mustiga smaker. Till den goda grytan serveras ett enkelt tillbehör på morötter gjorda efter Pauls mormors recept - morötter kokta i smör och vichyvatten.
Se Paul Svensson laga receptet

Ingredienser
- 4 kycklingklubbor (reko ekologisk)
- 4 rödlökar
- 3 klyftor vitlök
- 2 msk färsk ingefära, finriven
- 0,5 dl berbere (färdig torr kryddblandning)
- 3 msk tomatpuré
- 1 dl rapsolja
- 1 msk smör
- 2,5 dl kycklingbuljong
- vatten
- 4 ägg
- 300 g morot (gärna olika färger)
- vichyvatten (kolsyrat vatten)
- smör
- 1 kruka färsk koriander
- 1 kruka färsk persilja
Till servering
- libabröd
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala och finhacka rödlöken. Skala och riv vitlök och ingefära fint.
- Fräs löken mjuk i en stekpanna. Blanda i vitlök, ingefära och berbere.
- Vänd kycklingklubborna i lite mjöl. Stek dem gyllenbruna i rapsolja och smör i en stor stekpanna/gryta. Tillsätt den frästa lökblandningen och tomatpuré. Häll på buljong och vatten så att det täcker. Sjud i ugn tills kycklingen är mör och släpper från benet, det tar ca 40-60 minuter.
- Koka äggen i 7 minuter och kyl i kallt vatten.
- Skala och tillsätt äggen i grytan. Låt dem sjuda i grytan ett par minuter innan servering.
Vichymorötter
- Skiva morötterna i 0,5 cm tjocka skivor. Koka dem mjuka under lock i vichyvatten och smör.
- Hacka koriander och persilja.
- Lyft av locket på morötterna och strö över koriander och persilja.
- Servera grytan med morötter och libabröd.
Tips! Här hittar du recept på hur du gör den etiopiska kryddblandningen berbere.