Minidonuts i lingonsocker med saffranskola och chokladmousse
Minidonuts i lingonsocker med saffranskola och chokladmousse
19 ingredienser
En riktigt läcker dessert med tre fantastiska komponenter som tillsammans blir rena rama Nobeldesserten.
Se Camilla Hamid laga receptet

Ingredienser
Saffranskola
- 1,5 dl strösocker
- 2 msk vatten
- 1,5 dl vispgrädde
- 1 g saffran
- 25 g smör
- 0,5 tsk flingsalt
Chokladmousse
- 300 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
- 4 äggulor
- 4 dl vispgrädde
Donutbollar
- 25 g jäst
- 2,5 dl mjölk, rumstempererad
- 1 dl strösocker
- 1 ägg, rumstempererat
- 75 g smör, rumsvarmt
- 1 msk vaniljsocker
- 1 salt (en nypa)
- 7-8 dl vetemjöl
Garnering
- 1 dl strösocker
- 3 msk lingonpulver (frystorkat)
Gör så här
Saffranskola
- Blanda strösocker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Låt koka till en gyllenbrun karamell på hög värme.
- Tillsätt grädden och saffran och vispa ihop för hand med hjälp av en spiralvisp tills allt socker löst sig i grädden. Låt sedan smeten sjuda till en temperatur på 110°. Vispa i botten då och då.
- Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smör och salt.
- Häll upp kolan i en skål och låt svalna och tjockna i rumstemperatur.
Chokladmousse
- Grovhacka den mörka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad eller i mikrovågsugnen. Låt svalna.
- Blanda ner en äggula i taget i den smäkta chokladen. Rör om mellan varje äggula. Du kommer att få en chokladsmet som blir tjockare och tjockare.
- Vispa grädden till mjuka toppar i en bunke med elvisp.
- Blanda ner 1/3 av vispgrädden i chokladsmeten. Ha i den i resten av vispgrädden och vispa ihop till en jämn smet.
- Låt chokladmoussen stelna i kylskåpet i minst 1h innan du sätter ihop din efterrätt.
Donutbollar
- Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen löst upp sig.
- Ha sedan ner resten av ingredienserna förutom hälften av mjölet och saltet. Knåda ihop till en kladdig deg. Tillsätt saltet och sedan lite vetemjöl i taget under fortsatt knådning.
- Knåda degen på medelhastighet i maskin i minst 10 minuter. Degen ska vara kladdig men hanterbar och släppa från degbunkens kanter.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en 1 cm tjock platta. Stansa ut små cirklar med hjälp av t.ex. öppningen på en tyll eller en utstickare med diameter på ca 3 cm.
- Täck donutbollarna med bakduk (gärna placerade på plåtar med bakplåtspapper även fast de inte ska in i ugnen men plåtar är ett bra förvaringsutrymme) och låt dem jäsa i 2-3 timmar.
- Värm oljan till 175 grader och fritera dina donutbollar ca 1 minut på varje sida. Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Rulla dem i en skål där du blandat ihop socker och lingonpulver medan de fortfarande är varma.
- Lägg upp 3-4 donutbollar per tallrik tillsammans med saffranskolan och chokladmoussen.