Minidonuts i lingonsocker med saffranskola och chokladmousse

koket.se
Minidonuts i lingonsocker med saffranskola och chokladmousse
Foto: TV4
camilla hamid profilbild NY
camilla hamid profilbild NY

Minidonuts i lingonsocker med saffranskola och chokladmousse

19 ingredienser

En riktigt läcker dessert med tre fantastiska komponenter som tillsammans blir rena rama Nobeldesserten.

WW ViktVäktarna

Se Camilla Hamid laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner

Saffranskola

  • 1,5 dl strösocker
  • 2 msk vatten
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 g saffran
  • 25 g smör
  • 0,5 tsk flingsalt

Chokladmousse

  • 300 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
  • 4 äggulor
  • 4 dl vispgrädde

Donutbollar

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl mjölk, rumstempererad
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg, rumstempererat
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 salt (en nypa)
  • 7-8 dl vetemjöl

Garnering

  • 1 dl strösocker
  • 3 msk lingonpulver (frystorkat)

Gör så här

Saffranskola

  1. Blanda strösocker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Låt koka till en gyllenbrun karamell på hög värme.
  2. Tillsätt grädden och saffran och vispa ihop för hand med hjälp av en spiralvisp tills allt socker löst sig i grädden. Låt sedan smeten sjuda till en temperatur på 110°. Vispa i botten då och då.
  3. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smör och salt.
  4. Häll upp kolan i en skål och låt svalna och tjockna i rumstemperatur.

Chokladmousse

  1. Grovhacka den mörka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad eller i mikrovågsugnen. Låt svalna.
  2. Blanda ner en äggula i taget i den smäkta chokladen. Rör om mellan varje äggula. Du kommer att få en chokladsmet som blir tjockare och tjockare.
  3. Vispa grädden till mjuka toppar i en bunke med elvisp.
  4. Blanda ner 1/3 av vispgrädden i chokladsmeten. Ha i den i resten av vispgrädden och vispa ihop till en jämn smet.
  5. Låt chokladmoussen stelna i kylskåpet i minst 1h innan du sätter ihop din efterrätt.

Donutbollar

  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen löst upp sig.
  2. Ha sedan ner resten av ingredienserna förutom hälften av mjölet och saltet. Knåda ihop till en kladdig deg. Tillsätt saltet och sedan lite vetemjöl i taget under fortsatt knådning.
  3. Knåda degen på medelhastighet i maskin i minst 10 minuter. Degen ska vara kladdig men hanterbar och släppa från degbunkens kanter.
  4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en 1 cm tjock platta. Stansa ut små cirklar med hjälp av t.ex. öppningen på en tyll eller en utstickare med diameter på ca 3 cm.
  5. Täck donutbollarna med bakduk (gärna placerade på plåtar med bakplåtspapper även fast de inte ska in i ugnen men plåtar är ett bra förvaringsutrymme) och låt dem jäsa i 2-3 timmar.
  6. Värm oljan till 175 grader och fritera dina donutbollar ca 1 minut på varje sida. Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Rulla dem i en skål där du blandat ihop socker och lingonpulver medan de fortfarande är varma.
  7. Lägg upp 3-4 donutbollar per tallrik tillsammans med saffranskolan och chokladmoussen.