Dinoburgare

Dinoburgare
Foto: David Frenkiel

Dinoburgare

Av: David Frenkiel, Luise Vindahl

Från: Nyhetsmorgon

18 ingredienser

1 h

”Smaka då på de här läckra burgarna så får du se -du kommer att bli lika stark som en sjöman och lika lång som en dinosaurie. Vem vet, du kanske till och med kan blåsa ut eld som en drake. För bra mat har alla möjliga magiska egenskaper.” /David Frenkiel och Luise Vindahl 

Receptet är ur boken Little Green Kitchen, Norstedts.

Ingredienser

portioner6 - 8 miniburgare

Spenat- och ärtburgare

  • 1 dl svart quinoa, sköljd och avrunnen
  • 2 dl vatten
  • 2 ägg
  • 75 g spenat, grovhackade blad
  • 300 g frysta gröna ärter, tinade
  • 2 kvistar basilika, endast bladen
  • 2 dl havregryn
  • 50 g pecorinoost, riven eller parmesanost
  • 2 msk citronsaft, pressad
  • 1 tsk havssalt
  • olivolja, till stekning

Dressing

  • 0,75 dl majonnäs
  • 2 msk kapris, sköljd, avrunnen och hackad
  • 1 msk ketchup (av god kvalitet)

Till servering

  • hamburgerbröd (små av surdeg eller annat bröd)
  • ketchup (av god kvalitet)
  • tomat, skivade
  • sallad (krispiga blad)

Gör så här

Spenat- och ärtburgare

  1. Häll quinoa och vatten i en liten kastrull. Koka upp, lägg på ett lock, sänk värmen och låt sjuda i 15 minuter, eller tills quinoan fått små ”svansar” och det mesta av vattnet har absorberats.
  2. Ta bort kastrullen från värmen, fluffa upp quinoan med en gaffel och låt svalna.
  3. Knäck äggen i en stor skål och vispa upp.
  4. Lägg spenat, ärtor och basilika i en matberedare och kör till en nästan slät blandning. Häll blandningen i skålen och tillsätt havregryn, pecorino, pressad citron och salt. Lägg till sist i den avsvalnade quinoan och blanda väl.
  5. Forma allt till en boll i skålen och låt stå i minst 15 minuter så att blandningen håller ihop.

Dressing

  1. Blanda alla ingredienser i en liten skål.

Spenat- och ärtburgare  forts.

  1. Forma spenat- och ärtblandningen till åtta burgare. Hetta upp lite olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme och stek burgarna i 3–5 minuter, eller tills de är gyllenbruna på undersidan.
  2. Vänd dem försiktigt och stek i ytterligare några minuter, eller tills de är gyllenbruna även på andra sidan.

Servering

  1. Bred dressing på undre halvan av hamburgerbrödet och ketchup på den övre halvan. Lägg en burgare på varje underdel, toppa med tomat och sallad och lägg på överdelen. Servera burgarna varma.