Dinkelfrallor med citron och timjan

Dinkelfrallor med citron och timjan
Foto: Annelie Andersson
Annelie Andersson
Annelie Andersson

Dinkelfrallor med citron och timjan

8 ingredienser

3 h

"Det kan låta märkligt, men att smaksätta frallorna med citron och timjan blir en helt ny upplevelse. Extra gott till en fiskgryta eller till buffén. Det går lika bra att använda färska som torkade örter. Här kan man också tänka sig en variant med pressad apelsin och rosmarin." /Annelie Andersson

Tips! Brödet passar utmärkt att jäsa i kyl över natten. Halvera mängden jäst och baka ut enligt receptet.

Ingredienser

portioner frallor
  • 10 g jäst
  • 400 g vatten, kallt [4 dl]
  • 60 g olivolja [4 msk]
  • 30 g honung (eller sirap) [1,5 msk]
  • 1 citron, rivet skal
  • 2 msk färsk timjan, hackad [eller 1,5 tsk torkad]
  • 2 tsk salt
  • 540 g siktat dinkelmjöl (eller vetemjöl) [9 dl]

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt kallt vatten, olja, honung, citronskal och kryddor.
  2. Häll sedan i mjölet och arbeta i maskin ca 10 minuter på låg hastighet tills degen är smidig. Tillsätt lite mer mjöl om det behövs.
  3. Jäs degen under bakduk till dubbel storlek, ca 2–2,5 timmar.
  4. Värm ugnen till 250 grader. Klä plåt med bakplåtspapper.
  5. Tippa ut degen på lätt mjölat bakbord. Dra försiktigt ut till en platta och skär 12 ungefär lika stora delar. Flytta över till plåt direkt. Eller forma varsamt med en degskrapa i ena handen som föser degbiten mot andra handens handflata. Frallorna rundas något och luftigheten bevaras.
  6. Jäs under bakduk i 30 minuter, medan ugnen blir riktigt varm.
  7. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. Låt svalna på galler.