Dillkött på lamm med blomkål och broccoli

Dillkött på lamm med blomkål och broccoli
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Dillkött på lamm med blomkål och broccoli

15 ingredienser

Dillkött är traditionell husmanskost, ibland kallas det även frikassé. Servera med kokt potatis.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg lammkött benfri
  • 1 purjolök
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 5 vitpepparkorn
  • 5 svartpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 0,5 tsk timjan

Sås:

  • 50 g smör
  • 50 g vetemjöl
  • dill, finhackad

Ättiksblandning:

  • 2 msk ättika
  • 2 msk strösocker
  • 100 g dillstjälkar
  • 5 dl vatten

Gör så här

  1. Skär köttet i 2 x 2 cm stora tärningar. Skala och skär purjolök, lök och morot i mindre bitar. Knyt in svartpeppar, vitpeppar, lagerblad och timjan i en kryddpåse av gasväv.
  2. Koka upp vatten i en kastrull och lägg i köttet. När vattnet kokar upp igen, häll av köttet i ett durkslag och spola hastigt av med kallt vatten. Diska ur kastrullen, lägg tillbaka köttet och fyll på med kallt vatten. När det börjar koka, skumma av och lägg i purjolök, lök, morot och kryddpåse. Koka köttet i ca 1 timme, kontrollera att det är mört. Ta upp köttet och kryddpåsen och koka ihop buljongen till 6–7 dl.
  3. Sås: Koka upp ättika, socker, dillstjälkar och vatten och koka ihop till 1 dl. Sila. Smält smör i en kastrull. Ta av från värmen och rör ner vetemjölet, spä med buljongen, lite i taget. Sätt tillbaka kastrullen på plattan, häll i ättiksblandningen. Tillsätt köttet och den finhackade dillen.