Dillkött på kyckling med potatis

Foto: Tv4
Dillkött på kyckling med potatis
18 ingredienser
1 h 15 m
Dillkött på kyckling med pressad potatis är klassisk husmanskost när den är som bäst!
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2022. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
- 1 kg kycklingbröstfilé
- 2 morötter
- 1 gul lök
- 40 g dill, frusen
- 2 kycklingbuljongtärningar
- 10 kryddpepparkorn
- 1 l vatten
- 0,5 kruka färsk dill
Dillsås
- 4 msk smör
- 3 msk vetemjöl
- 5 dl kycklingbuljong (från kokningen av köttet)
- 2 dl vispgrädde
- 2 msk ättiksprit 12 %
- 1 tsk äppelcidervinäger
- 2 msk strösocker
- 0,5 kruka färsk dill [0,6 dl]
Servering
- 10 fasta potatisar
- 2 krm salt
Gör så här
- Dela varje kycklingfilé i ganska stora bitar, ca 5–6 bitar per filé.
- Skala och skär morot och lök i bitar, häll i den frusna dillen.
- Lägg ner allt i en kastrull tillsammans med buljongtärningarna och kryddpepparn.
- Salta och fyll på med vatten så att det täcker ordentligt. Koka i ca 45 minuter.
- Ta upp köttbitarna och morötterna och rensa/plocka bort eventuell lök, dill och pepparkorn som sitter kvar på köttbitarna.
- Lägg kött och morötter på en tallrik och täck med folie.
- Sila buljongen och koka/reducera den därefter i ca 30 minuter eller tills det är 5 dl kvar.
Dillsås
- Smält smör och tillsätt mjöl i en kastrull. Späd sedan med buljongen (som köttet har kokat i) och grädden.
- Tillsätt ättika, vinäger och socker och låt såsen koka några minuter under omrörning.
- Lägg ner kött och morötter i såsen och låt koka i några minuter.
- Innan servering tillsätter du generöst med finhackad dill.
Servering
- Skala och koka potatis och pressa precis innan servering. Strö även en nypa salt över.