Dillkött på kyckling med potatis

Dillkött på kyckling med potatis
Foto: Tv4

Dillkött på kyckling med potatis

Av: Kent - Orsa/Mora

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

1 h 15 m

Dillkött på kyckling med pressad potatis är klassisk husmanskost när den är som bäst!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2022. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg kycklingbröstfilé
  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 40 g dill, frusen
  • 2 kycklingbuljongtärningar
  • 10 kryddpepparkorn
  • 1 l vatten
  • 0,5 kruka färsk dill

Dillsås

  • 4 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl kycklingbuljong (från kokningen av köttet)
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk ättiksprit 12 %
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 kruka färsk dill [0,6 dl]

Servering

  • 10 fasta potatisar
  • 2 krm salt

Gör så här

  1. Dela varje kycklingfilé i ganska stora bitar, ca 5–6 bitar per filé.
  2. Skala och skär morot och lök i bitar, häll i den frusna dillen.
  3. Lägg ner allt i en kastrull tillsammans med buljongtärningarna och kryddpepparn.
  4. Salta och fyll på med vatten så att det täcker ordentligt. Koka i ca 45 minuter.
  5. Ta upp köttbitarna och morötterna och rensa/plocka bort eventuell lök, dill och pepparkorn som sitter kvar på köttbitarna.
  6. Lägg kött och morötter på en tallrik och täck med folie.
  7. Sila buljongen och koka/reducera den därefter i ca 30 minuter eller tills det är 5 dl kvar.

Dillsås

  1. Smält smör och tillsätt mjöl i en kastrull. Späd sedan med buljongen (som köttet har kokat i) och grädden.
  2. Tillsätt ättika, vinäger och socker och låt såsen koka några minuter under omrörning.
  3. Lägg ner kött och morötter i såsen och låt koka i några minuter.
  4. Innan servering tillsätter du generöst med finhackad dill.

Servering

  1. Skala och koka potatis och pressa precis innan servering. Strö även en nypa salt över.