Dillgravad strömming

3 röster
30 m + 6-8 h i kyl
8
Dillgravad strömming
Foto: Roland Persson

Receptet är ur boken Högtid av Stefan Ekengren, Natur & Kultur.

hogtid_omslag

"En känd kock sa en gång att om du tvekar på om någon mat är svensk, lägg på dill. En iakttagelse som i och för sig är rätt (dill ÄR väldigt svenskt), men det är också en något förenklad iakttagelse och lite blasé. Dill är provocerande gott, en hörnpelare i vårt svenska matarv som håller kompassen i rätt riktning. Det kan aldrig bli för mycket dill." /Stefan Ekengren

Visa mer
30 m + 6-8 h i kyl
8
8 portioner

Du behöver

  • 12 strömmingsflundror (2 filéer per flundra dragna från skinnet)
  • 1 dl dillmajonnäs
  • 0,5 dl crème fraiche
  • 0,5 knippe dill, plockat och grovhackat
  • salt

Lag

  • 5 dl vatten, kallt
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,25 dl salt
  • 3 dl ättiksprit (12 %)
  • 1 citron, finrivet skal
  • 1 dl citronjuice, pressad
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Vispa ihop vatten, socker, salt, ättika, citronjuice och -skal till lagen. Lägg strömmingsfiléerna i lagen, se till så att lagen täcker strömmingen väl och ställ i kyl.
  2. Efter 6 timmar, bryt lite i en filé och se om syran har gjort så att strömmingen har blivit vit med lite ”rå” kärna och därmed är gravad nästan rakt igenom. Tiden varierar, men efter 6–8 timmar ska filén vara i det stadiet.
  3. Blanda majonnäs, crème fraiche och dill. Smaka av med salt.
  4. Ta upp strömmingen ur lagen och torka den väl. Blanda strömming och dillkräm. Lägg i en väl rengjord glasburk och förvara i kylen fram till servering.
Tips!
hogtid_omslag

Receptet är ur boken "Högtid"

Laddar fler recept...