Dillchips

Dillchips

11 ingredienser

1 h

Den här festliga drinken med citronsaft och dill gör sig riktigt bra i vår och sommar.

Ingredienser

portioner
  • 20 ml vodka
  • 20 ml akvavit (Aalborg Dill Akvavit)
  • 20 ml sockerlag (med 1:1 ratio)
  • 20 ml citronsaft, färskpressad och silad
  • potatisskum
  • flingsalt [1 nypa]
  • torkad dill [1 nypa]

Sockerlag

  • 100 g strösocker
  • 100 g vatten

Potatisskum

  • 500 g potatis Amandine
  • 1000 ml sockerlag (med 1:1 ratio)
  • 2 gelatinblad

Gör så här

  1. Häll vodka, akvavit, sockerlag och citronsaft i en shaker.
  2. Fyll upp shakern med is och skaka tills den blivit iskall.
  3. Sila vätskan genom en strainer och sedan genom en finmaskig sil ner i glaset.
  4. Toppa drinken med rostat potatisskum.
  5. Strö flingsalt och torkad dill på skummet.
  6. Servera och njut!

Sockerlag

  1. Blanda strösocker och vatten i en kastrull.
  2. Värm kastrullen på spisen och låt det smälta ihop.
  3. Låt svalna innan användning.

Potatisskum

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Skär potatisen i halvor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Sätt in plåten i ugnen och låt potatisen torrosta i ca 45-60 minuter tills de blivit gyllenbruna.
  4. Häll upp sockerlagen i en kantin.
  5. För över potatisen från plåten ner i sockerlagen i kantinen.
  6. Låt potatisen ligga och vila i sockerlagen i 24 timmar.
  7. Sila bort potatisen efter 24 timmar.
  8. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
  9. Värm upp potatis-sockerlagen och lägg ner gelatinbladen. Vispa ihop tills bladen smält.
  10. Låt svalna och häll sedan ner i en sifon.
  11. Trycksätt sifonen med 2-3 patroner och sedan är den redo att användas.