Den gyldene fredens bratwurst

Filip Fasten

Den gyldene fredens bratwurst

14 ingredienser

30 m + tid i kylen

Att göra sin egen korv är inte så svårt som man kan tro och det blir så gott!

Ingredienser

portioner sats
  • 1,5 kg fläskkarré
  • 2 gula lökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 30 g salt
  • 3 krm malen svartpeppar
  • 1 krm muskotblomma, mald
  • 0,5 dl kycklingbuljong
  • 1 msk vitt vin
  • 1 förp fjälster

Korvbuljong

  • 2 l vatten
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • 3 lagerblad
  • 1 gul lök
  • 2 msk kryddpepparkorn

Gör så här

  1. Mal köttet, löken och vitlöken två gånger i en köttkvarn, låt sedan stå i kylen i minst 6 timmar.
  2. Tillsätt sedan kryddor och blanda ner buljongen samt vin i en degblandare tills den emulerar. (Obs! Blanda inte för länge).
  3. Håll smeten kyld tills den ska stoppas i fjälster.
  4. Fyll smeten i fjälsterna med hjälp av en korvmaskin eller en spritspåse.
  5. Fördela färsen jämnt i fjälsterna och forma sedan korvar genom att tvinna korven efter önskad storlek.
  6. Koka ihop korvbuljongen och låt dra tills den är ca 60 grader.
  7. Lägg ner korvarna i buljongen i 2-3 minuter och lyft sedan upp.
  8. Kyl ner och klipp ut korvarna där de är tvinnade.
  9. Stek på låg värme i början med smör och avsluta på högre värme för att få en fin yta.
  10. Servera med exempelvis stuvad potatis, inkokta betor, surkål samt senap.