Den ensamma människans pölsa

Den ensamma människans pölsa
Foto: TV4
Lotta lundgren en smak på livet
Lotta lundgren en smak på livet

Den ensamma människans pölsa

18 ingredienser

2 h 30 min

Lotta Lundgren lagar en av Leif GW Perssons barndomsfavoriter - pölsa med inlagda rödbetor. Basen i en pölsa är hjärta, lungor och korngryn.

Ingredienser

portioner
  • 1,2 kg rimmad oxbog
  • 300 g späck
  • 300 g hjärta (svin eller kyckling, helst en blandning av båda)
  • 300 g lever (svin eller kyckling, helst en blandning av båda)
  • 3 isterband, flådda och skivade (syrade)
  • 150 g rökt sidfläsk, tärnat (enrisrökt)
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 3 cm färsk ingefära
  • 3 lagerblad
  • 10 kryddpepparkorn
  • 5 dl korn (hela matkorn)
  • 0,5-1 dl ansjovisspad
  • färsk mejram
  • färsk timjan
  • salt
  • malen kryddpeppar

Till servering

  • inlagda rödbetor

Gör så här

  1. Mal späck och oxkött grovt i köttkvarn. Kyl.
  2. Lägg inälvor, isterband, fläsk, skalad och skivad lök, skalade morötter i bitar, skivad ingefära, lagerblad och kryddpepparkorn i en stor gryta. Häll på vatten så att det täcks och en decimeter till. Sjud under lock, ca 1 ½ timme. Lyft bort skummet från ytan då och då.
  3. Sila av och spara buljongen. Ta bort grönsaker och kryddor. Återför buljongen till grytan och tillsätt det hela kornet. Sjud ca 50 minuter eller tills kornet mjuknat. Låt svalna i buljongen.
  4. Mal de kokta inälvorna, isterband och fläsk grovt i köttkvarn.
  5. I gjutjärnsgryta: stek ihop det malda späcket med oxköttet tills späcket smält. Tillsätt de malda inälvorna. Tillsätt kokt korn och buljong, en slev i taget tills du är nöjd med fördelningen korn mot kött och pölsans konsistens. Smaka av med ansjovisspad, finhackade örter, salt och nymalen kryddpeppar.