300 g hjärta (svin eller kyckling, helst en blandning av båda)
300 g lever (svin eller kyckling, helst en blandning av båda)
3 isterband, flådda och skivade (syrade)
150 g rökt sidfläsk, tärnat (enrisrökt)
2 gula lökar
2 morötter
3 cm färsk ingefära
3 lagerblad
10 kryddpepparkorn
5 dl korn (hela matkorn)
0,5-1 dl ansjovisspad
färsk mejram
färsk timjan
salt
malen kryddpeppar
Till servering
inlagda rödbetor
Gör så här
Mal späck och oxkött grovt i köttkvarn. Kyl.
Lägg inälvor, isterband, fläsk, skalad och skivad lök, skalade morötter i bitar, skivad ingefära, lagerblad och kryddpepparkorn i en stor gryta. Häll på vatten så att det täcks och en decimeter till. Sjud under lock, ca 1 ½ timme. Lyft bort skummet från ytan då och då.
Sila av och spara buljongen. Ta bort grönsaker och kryddor. Återför buljongen till grytan och tillsätt det hela kornet. Sjud ca 50 minuter eller tills kornet mjuknat. Låt svalna i buljongen.
Mal de kokta inälvorna, isterband och fläsk grovt i köttkvarn.
I gjutjärnsgryta: stek ihop det malda späcket med oxköttet tills späcket smält. Tillsätt de malda inälvorna. Tillsätt kokt korn och buljong, en slev i taget tills du är nöjd med fördelningen korn mot kött och pölsans konsistens. Smaka av med ansjovisspad, finhackade örter, salt och nymalen kryddpeppar.