Den ensamma människans pölsa
Den ensamma människans pölsa
18 ingredienser
2 h 30 min
Lotta Lundgren lagar en av Leif GW Perssons barndomsfavoriter - pölsa med inlagda rödbetor. Basen i en pölsa är hjärta, lungor och korngryn.
Ingredienser
- 1,2 kg rimmad oxbog
- 300 g späck
- 300 g hjärta (svin eller kyckling, helst en blandning av båda)
- 300 g lever (svin eller kyckling, helst en blandning av båda)
- 3 isterband, flådda och skivade (syrade)
- 150 g rökt sidfläsk, tärnat (enrisrökt)
- 2 gula lökar
- 2 morötter
- 3 cm färsk ingefära
- 3 lagerblad
- 10 kryddpepparkorn
- 5 dl korn (hela matkorn)
- 0,5-1 dl ansjovisspad
- färsk mejram
- färsk timjan
- salt
- malen kryddpeppar
Till servering
- inlagda rödbetor
Gör så här
- Mal späck och oxkött grovt i köttkvarn. Kyl.
- Lägg inälvor, isterband, fläsk, skalad och skivad lök, skalade morötter i bitar, skivad ingefära, lagerblad och kryddpepparkorn i en stor gryta. Häll på vatten så att det täcks och en decimeter till. Sjud under lock, ca 1 ½ timme. Lyft bort skummet från ytan då och då.
- Sila av och spara buljongen. Ta bort grönsaker och kryddor. Återför buljongen till grytan och tillsätt det hela kornet. Sjud ca 50 minuter eller tills kornet mjuknat. Låt svalna i buljongen.
- Mal de kokta inälvorna, isterband och fläsk grovt i köttkvarn.
- I gjutjärnsgryta: stek ihop det malda späcket med oxköttet tills späcket smält. Tillsätt de malda inälvorna. Tillsätt kokt korn och buljong, en slev i taget tills du är nöjd med fördelningen korn mot kött och pölsans konsistens. Smaka av med ansjovisspad, finhackade örter, salt och nymalen kryddpeppar.