Dantes svamprisotto med taleggio

koket.se
Dantes svamprisotto med taleggio
Foto: TV4
Dante Zia Kökets middag 2023 NY
Dante Zia Kökets middag 2023 NY

Dantes svamprisotto med taleggio

13 ingredienser

30 min

Äkta italiensk risotto med italienarnas favoritsvamp nummer ett - karljohansvamp. Nyckeln till en krämig risotto är att väja ris av god kvalitet, att röra flitigt under tillagning och så får gärna en god ost vändas ner på slutet, här är det den italienska kittosten taleggio som står för såväl smak som krämighet.

Se Dante Zia laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 3 dl carnaroliris
  • 1 förp torkad karljohanssvamp (alternativt 300 g färsk svamp) [à 30 g]
  • 1 l vatten
  • 1 gul lök
  • 50 g parmesanost
  • 50 g taleggioost
  • 2 kycklingbuljongtärningar (eller svamp/grönsak)
  • 1 dl vitt vin
  • 1 ask krasse
  • 0,5 dl färsk bladpersilja, finhackad
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Lägg den torkade svampen i en kastrull med 1 liter vatten. Låt koka upp och låt sjuda 10 minuter.
  2. Sila av och spara svampbuljongen. Håll buljongen varm i en kastrull på spisen, den ska användas till risotton.
  3. Skala och finhacka löken. Riv osten fint. Bryt taleggion i bitar.
  4. Torrosta riset i en stor stekpanna med hög kant eller i en vid kastrull.
  5. Tillsätt olivolja, finhackad lök och svamp. Låt fräsa under omrörning och tillsätt sedan smulade buljongtärningar och vitt vin.
  6. Späd med buljongen i omgångar, rör hela tiden, det gör risotton krämig. Tillaga tills riset är nästan precis klart. Det ska finnas lite kärna kvar.
  7. Rör ner parmesan och taleggio. Smaka av med salt och svartpeppar. Vänd ner persiljan. Lägg upp och toppa med krasse.