Danskt rågbröd med pumpakärnor

koket.se
Danskt rågbröd med pumpakärnor
Foto: TV4
martin löf
martin löf

Danskt rågbröd med pumpakärnor

7 ingredienser

2 dagar

Det här danska rågbrödet med rågkross och blandade frön blir både matigt och gott och passar utmärkt till smörrebröd.

Se Martin Löf laga receptet

logo

Ingredienser

portioner limpa
  • 300 g rågkross
  • 130 g linfrön
  • 150 g pumpakärnor (eller solrosfrön)
  • 500 g rågmjöl
  • 450 g vatten
  • 200 g surdegsstart (eller 50 g färsk jäst)
  • 20 g salt

Gör så här

Dag 1

  1. Blötlägg rågkross, linfrön och pumpakärnor i en skål med en 1 liter. Låt stå i rumstemperatur över natten.
  2. Blanda rågmjöl, vatten och surdegsstart i en skål eller degblandare (om du använder jäst så lös upp jästen i lite av vätskan och häll i degen). Blanda samman ingredienserna till en ”gröt”. Degen ska vara kladdig. Täck sedan över med plastfilm och låt stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2

  1. Sila av vattnet från rågkrossen och fröna och låt rinna av ordentligt.
  2. Häll sedan ner det i degen och blanda runt i degblandaren i ca 10 minuter. Tillsätt saltet de sista två minutrarna.
  3. Sätt ugnen på 275 grader. Smörj en avlång brödform med olja (använd helst en teflonbelagd form så lossnar brödet lättare).
  4. Lägg degen i formen och ställ in i ugnen, sänk värmen till 180 grader och grädda i 1 timme och 20 minuter.
  5. Stjälp upp brödet ur formen och låt svalna. Brödet blir bäst att äta dagen efter.