Danskt rågbröd med pumpakärnor

Danskt rågbröd med pumpakärnor
Foto: TV4
martin löf
martin löf

Danskt rågbröd med pumpakärnor

7 ingredienser

2 dagar

Det här danska rågbrödet med rågkross och blandade frön blir både matigt och gott och passar utmärkt till smörrebröd.

Se Martin Löf laga receptet

logo

Ingredienser

Håll skärmen tänd
limpa
  • 300 g rågkross
  • 130 g linfrön
  • 150 g pumpakärnor (eller solrosfrön)
  • 500 g rågmjöl
  • 450 g vatten
  • 200 g surdegsstart (eller 50 g färsk jäst)
  • 20 g salt

Gör så här

Håll skärmen tänd

Dag 1

  1. Blötlägg rågkross, linfrön och pumpakärnor i en skål med en 1 liter. Låt stå i rumstemperatur över natten.
  2. Blanda rågmjöl, vatten och surdegsstart i en skål eller degblandare (om du använder jäst så lös upp jästen i lite av vätskan och häll i degen). Blanda samman ingredienserna till en ”gröt”. Degen ska vara kladdig. Täck sedan över med plastfilm och låt stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2

  1. Sila av vattnet från rågkrossen och fröna och låt rinna av ordentligt.
  2. Häll sedan ner det i degen och blanda runt i degblandaren i ca 10 minuter. Tillsätt saltet de sista två minutrarna.
  3. Sätt ugnen på 275 grader. Smörj en avlång brödform med olja (använd helst en teflonbelagd form så lossnar brödet lättare).
  4. Lägg degen i formen och ställ in i ugnen, sänk värmen till 180 grader och grädda i 1 timme och 20 minuter.
  5. Stjälp upp brödet ur formen och låt svalna. Brödet blir bäst att äta dagen efter.