Dan Dan Mian

Dan Dan Mian
Foto: Pål Allan
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Dan Dan Mian

14 ingredienser

30 m

”Dan Dan Mian är en enkel street food-rätt från Sichuan som för hundra år sedan bars runt av ambulerande försäljare. På axeln hade försäljaren en stång med två grytor. Stången hette ”Dan” och nudlar heter ”Mian”, försäljaren ropade ”Dan Dan Mian Dan Dan Mian!” I nudelsoppor passar äggnudlar av vete bäst. Orkar du inte göra egna nudlar, vilket jag har fullständig förståelse för, så köper du färska eller torkade smala, platta äggnudlar. Om du är känslig mot gluten eller ägg byter du ut äggnudlarna mot risnudlar.” /Erik Videgård

Ingredienser

portioner3 - 6
  • 400 g äggnudlar (eller glutenfritt alternativ)

Topping

  • 200 g fläskfärs
  • 50 g surkål, finhackad
  • 2 tsk risvin (eller torr sherry)
  • 4 tsk soja (ljus)
  • ca 0,5 krm salt
  • 1 msk sichuanpeppar, mortlad och rostad

Buljong

  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 2 msk färsk ingefära, riven
  • 4 sticklökar, gröna delen finhackad som fiskögon
  • 2 msk tahinipasta, rökt
  • 2 msk soja (ljus)
  • 2 tsk chiliolja
  • 2 dl kycklingbuljong

Gör så här

  1. Topping
    Blanda fläskfärsen med kål, risvin, soja och salt.
  2. Låt färsblandningen marinera medan du torrostar och mortlar sichuanpepparen.
  3. Hetta upp och smaksätt woken genom att låta 2 msk matolja bli rykande het och täcka wokens stekyta. Häll ut oljan i en plåtburk (du kan använda den igen). Fräs sedan fläskfärsen på hög värme tills den separerar och blir vackert brun, men inte torr.
  4. Ta ur färsen från woken.
  5. Buljong
    Tillsätt lite olja i woken och fräs vitlök, ingefära och sticklök i 20 sekunder.
  6. Tillsätt sesampasta, soja, chiliolja och grundbuljongen. Rör runt och låt buljongen sjuda i 2 minuter.
  7. Servering
    Beroende på vilka nudlar du väljer så varierar tillagningstiden. Jag brukar hälla kokande vatten över nudlarna och röra runt, sedan är nudlarna klara efter 2–10 minuter. Färska nudlar blir klara blixtsnabbt medan torkade risnudlar tar lite längre tid, smaka dig fram!
  8. När allt är klart kan du välja att lägga upp i portionsskålar eller en stor gemensam skål.
  9. Bottna skålen med nudlarna, häll buljong över och toppa med fläskfärsen och den rostade sichuanpepparen. Receptet räcker till 6 personer med ytterligare två rätter eller som lunch för 3 personer.