Dak kalguksu - bjudrätt med nudlar

POPULÄRT
koket.se
Dal kalguksu - bjudrätt med nudlar
Foto: TV4
Jennie Walldén 2016
Jennie Walldén 2016

Dak kalguksu - bjudrätt med nudlar

19 ingredienser

Koreansk kycklingsoppa med egengjorda nudlar, supergott och en rätt att imponera med. Receptet innehåller en del moment, vill du dela upp det går de bra att göra degen till nudlarna och soppbasen dagen innan servering.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Knivskurna nudlar

  • 360 g vetemjöl (ca 6 dl)
  • 60 g potatismjöl (ca 3/4 dl)
  • 2-2,25 dl vatten
  • 0,5 tsk salt

Soppa och topping

  • 2 gula lökar, halverade
  • 900 kycklinglår (med ben)
  • 3 l vatten
  • 12 klyftor vitlök
  • 3 skivor färsk ingefära
  • 1 zucchini, skuren i tändsticksstavar
  • 300 g shiitakesvamp, strimlad för hand
  • 2-3 msk fisksås
  • 2 msk sesamolja
  • 2 salladslökar, tunt skivade
  • salt
  • svartpeppar
  • neutral rapsolja, att steka i

Het olja

  • 3 msk gochugaru
  • 4 msk sesamolja

Gör så här

  1. Hetta upp en stor kastrull med lite olja i botten. Lägg i lökhalvorna med den snittade delen nedåt. Låt bli sotigt. Lägg sedan i kycklingen och häll på 3 liter vatten. Lägg i vitlök och ingefära. Låt koka upp och sen puttra under lock i 1 timme.
  2. Medan soppan kokar, gör nudlarna. Blanda vetemjöl med potatisstärkelse och salt. Rör ner vatten och knåda till en fast deg, ca 10 minuter. Använd gärna en köksassistent om du har en sådan. Låt degen vila under lock eller plastfolie i minst 30 minuter. Det går även att förbereda degen hit dagen innan, ställ den då i kylen.
  3. Knåda degen i 2-3 minuter till och kavla ut degen till ca 2 mm. Mjöla ordentligt ovanpå och vik först degen på mitten och sedan en gång till. Skär degen i ca 3 mm strimlor till nudlar. Låt stå framme tills det är dags att koka nudlarna.
  4. Stek zucchini lite olja, salta och ställ åt sidan.
  5. Stek shiitake i lite olja, salta och ställ åt sidan.
  6. Blanda ihop gochugaru och sesamolja till den heta oljan.
  7. När soppan kokat klart, plocka upp de stora bitarna (spara vitlöksklyftorna) och häll sedan soppan genom en sil. Smaksätt buljongen med fisksås och sesamolja. Smaka av med salt och peppar. Håll vätskan varm.
  8. Lägg de kokta vitlöksklyftorna i en liten skål. Mosa dem med en gaffel.
  9. Låt kycklingen bli lite sval så den går att hantera. Plocka bort kycklingköttet från benen och dra det i strimlor. Vänd runt med vitlöksmoset och lite av chilioljan, ställ åt sidan.
  10. Koka nudlarna i rikligt med vatten. Bottna 4 djupa skålar med nudlar. Lägg på kyckling och häll på den goda buljongen. Toppa med zucchini, shiitake, salladslök och het olja.