Cruditéer med tahini och dukkah

koket.se
Cruditéer med tahini och dukkah

Cruditéer med tahini och dukkah

13 ingredienser

30 m

Ta vara på grönsakerna som är i säsong och servera dem med en krämig dippsås.

Se Joel Aronsson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 dl tahinipasta
  • 2-4 msk citronsaft
  • 2-4 msk vatten (för att tunna ut såsen)
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • grönsaker (i säsong som är goda råa t.ex. gurka, rädisor, grön sparris, fänkål, endive- eller hjärtsallad)
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Dukkah med rostade sesamfrön

  • 1 msk vita sesamfrön
  • 1 msk hel spiskummin
  • 1 msk svarta sesamfrön
  • 1 msk sumak
  • 1 msk espelettepeppar

Gör så här

  1. Vispa tahini, citronsaft och vitlök i en bunke. Vispa i vatten tills konsistensen blir som lättvispad grädde.
  2. Skölj och ansa grönsakerna.
  3. Skär grönsakerna i mindre munsbitar eller stavar där det behövs.
  4. Lägg grönsakerna i en bunke och dressa med rikligt med olivolja, citron, salt och peppar.

Dukkah med rostade sesamfrön

  1. Rosta sesamfrön och spiskummin i en stekpanna tills de är gyllene. Rör ihop med övriga ingredienser i skål.

Servering

  1. Placera grönsakerna på ett fint fat med tahinin i botten.
  2. Toppa med dukkahn.