Croque Madame med sallad och dijondressing

NYHET
Croque Madame med sallad och dijondressing
Foto: TV4
Albin Edberg
Albin Edberg

Croque Madame med sallad och dijondressing

16 ingredienser

En klassisk bistrorätt på Albins vis. Smörstekt brioche med smält comté, rökt skinka och dijondressing serveras med ett perfekt stekt ägg och en krispig sallad på hjärtsallad och salladsärtor.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner

Dijondressing

  • 2 msk dijonsenap
  • 1 tsk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk champagnevinäger (eller annan vinäger)
  • 1 dl rapsolja
  • 1 dl olivolja

Sallad

  • 2 hjärtsallad
  • 150 g salladsärtor (sugarsnaps)

Croque

  • 8 skivor briochebröd
  • ca 200 g comteost
  • 8 skivor rökt skinka
  • 2 msk smör
  • 1 msk smör
  • 4 ägg
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Börja med dressingen. Mixa ihop senap, socker, salt och vinäger i ett litermått eller liknande behållare med en stavmixer. Blanda ihop oliv- och rapsolja och tillsätt oljan i en jämn stråle. Mixa ihop till en emulsion och ställ i kylen.
  2. Plocka ned hjärtsalladen i blad och lägg i en bunke med iskallt vatten. Strimla salladsärtor och lägg i samma bunke. Låt sallad och salladsärtor ligga i vattnet i ca 10 minuter och lyft sedan över till en sil eller ett durkslag. Låt salladen rinna av ordentligt.
  3. Bred dijondressing på båda sidorna av brödskivorna. Hyvla osten i skivor och lägg två skivor ost på varje brödskiva. Lägg en skiva skinka på varje brödskiva och lägg sedan ihop dem två och två.
  4. Hetta upp en stekpanna på medelvärme och tillsätt smöret. När smöret börjat brynas, lägg ned mackorna och stek under press ca 2 minuter på varje sida, tills brödet är gyllenbrunt och frasigt och osten i mitten är ordentligt smält.
  5. Lägg bröden åt sidan och tillsätt 1 msk smör till stekpannan. Knäck ned äggen och krydda med salt och svartpeppar. Ge äggen yta på undersidan och ös under tiden ovansidan med smöret, för att även ge ovansidan lite värme och tillagning.
  6. Vänd ihop sugar snaps och sallad med den resterande dijondressingen. Servera mackorna nystekta, toppade med ett stekt ägg och en nypa flingsalt, samt salladen på sidan.