Croissantpizza med mörk choklad och vaniljkräm

Croissantpizza med mörk choklad och vaniljkräm
Foto: Rickard Rönnerstam

Croissantpizza med mörk choklad och vaniljkräm

Av: Håkan Johansson

Från: Nyhetsmorgon

13 ingredienser

20 minuter + tid i kyl

En frasig chokladcroissant sitter aldrig fel. Ännu bättre blir den i pizzaform med vaniljkräm!

Recept på Håkans vaniljkräm hittar du här!

Ingredienser

Croissantdeg

  • 340 g vatten, kallt
  • 640 g stenmalet vetemjöl (ekologiskt)
  • 70 g strösocker
  • 30 g jäst
  • 13 g havssalt
  • 400 g osaltat smör, rumstempererat

Sockerlag

  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten

Topping

  • 100 g hasselnötter
  • 200 g mörk choklad
  • 1 sats vaniljkräm
  • sockerlag
  • 1,5 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Kör alla ingredienser utom smöret i en köksmaskin 2 minuter på låg hastighet. Öka hastigheten när degen gått ihop och knåda 4 minuter.
  2. Lägg degen på bordet. Vik den övre degkanten in mot mitten med en cirklande rörelse och tryck samtidigt degen mot bordet. Upprepa tills degen är slät på ytan mot bordet och har en skarv uppåt. Låt vila under plastfolie 10 minuter.
  3. Skär ett kors i degen och platta ut till ca 30 x 30 centimeter. Plasta in och låt ligga i frysen 30 minuter.
  4. Platta ut smöret till 30 x 20 centimeter. Låt ligga i kylen 30 minuter.
  5. Kavla ut degen till ca 30 x 50 centimeter. Lägg smöret i mitten och vik över degen. Kavla degen på det avlånga hållet så att den blir 60 centimeter lång. Vik ett fyrslag. Plasta in och låt vila i kyl 20 minuter.
  6. Kavla degen 60 centimeter lång igen. Vik ett treslag och kavla sedan så att degen blir 30 x 40 centimeter. Plasta in och låt ligga i kyl minst 1 timme.
  7. Sätt ugnen på 225 grader, eller 200 grader om du använder varmluft. Kavla ut degen så att den blir ca 2 millimeter tjock. Lägg en tallrik som är ca 12 centimeter i diameter på degen och skär runt kanten.
  8. Gör 15 rundlar och nagga dem med en gaffel. Lägg bottnarna på två plåtar med bakplåtspapper.
  9. Koka upp socker och vatten i en liten kastrull. Ta från värmen.
  10. Rosta nötterna i en torr stekpanna. Låt svalna och hacka dem. Hacka chokladen fint.
  11. Bred ett lager vaniljkräm, ca ½ centimeter tjockt, på bottnarna. Lämna ca 1 centimeter kant på degen. Strö över choklad och nötter.
  12. Kontrollera att ugnen är varm. Baka pizzorna 8-10 minuter i mitten
  13. av ugnen. Ta ut dem och pensla kanterna med sockerlag. Vispa grädden och servera den till pizzorna.