Crispy rice med het räkröra

NYHET
Crispy rice med het räkröra
Foto: Karin Jamil
Karin Jamil
Karin Jamil

Crispy rice med het räkröra

Av: Karin Jamil

Från: Nyhetsmorgon

28 ingredienser

1 h

Karin Jamil gästar Nyhetsmorgon och bjuder på goda tilltugg. De här krispiga risrutorna toppas med en het och krämig räkröra, kanderad jalapeño och picklad kålrabbi.

Karin Jamil på Instagram
Karin Jamil

Karin Jamil på Instagram

Följ Karin Jamal på Instagram där hon delar sitt liv som läkare och sin resa i Sveriges mästerkock 2025

Läs mer

Ingredienser

portioner6 - 8

Kanderad jalapeño

  • 8 jalapeños
  • 2 dl äppelcidervinäger
  • 1 tsk misopasta
  • 0,5 dl vatten
  • 4,5 dl strösocker

Picklad kålrabbi

  • 1 kålrabbi
  • 1 dl vatten
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl strösocker

Ris

  • 5 dl sushiris
  • 9,5 dl vatten
  • salt
  • 5 tsk mirin
  • olja (att steka i)

Räkröra

  • 20-30 jätteräkor
  • 3 msk rapsolja (att steka i)
  • 3 klyftor vitlök
  • 0,5 dl gräslök, hackad
  • 0,5 dl ströbröd

Chilimajonnäs

  • 2 tsk soja
  • 1 tsk färsk ingefära, riven
  • 1 tsk limejuice
  • salt
  • peppar
  • 1 dl majonnäs
  • 1 tsk gochujang
  • 1 tsk sriracha

Topping

  • färsk koriander

Gör så här

Kanderad jalapeño

  1. Skriva jalapeño tunt.
  2. Rör ihop övriga ingredienser i en kastrull och koka upp. Sänk värmen och reducera tills hälften av väskan kvarstår.
  3. Häll lagen över jalapeñon och förvara i en tät burk. Låt stå tills det är dags att montera.
  4. Kvarvarande jalapeño kan förvaras i kylen i upp till 4 veckor.

Picklad kålrabbi

  1. Skala kålrabbin och hacka till kvadrater om 0,5 x 0,5 cm.
  2. Koka upp lagen tills sockret lösts upp.
  3. Häll lagen över kålrabbin och låt stå fram till montering.

Ris

  1. Lägg riset i en stor skål och skölj tills vattnet är helt klart för att få bort stärkelse.
  2. Lägg det sköljda riset i en kastrull och tillsätt vatten och salt. Koka upp.
  3. När vattnet kokat upp så sänk till en lägre värme och sätt på ett lock tills allt vatten absorberats. Det tar ca 20 minuter.
  4. Flytta sedan kastrullen från värmen och addera mirin och fluffa riset med en gaffel.
  5. Låt sedan riset svalna.
  6. Täck en större form eller låda med plastfolie, addera riset och sprid ut det jämnt. Pressa ner riset så att det sprids ut jämnt och håller ihop. Låt vila i kylen i minst 1 timme.
  7. Lyft sedan upp plasten från lådan och skär upp riset i kvadrater, ca 5 x 5 cm stora bitar.
  8. Stek kvadraterna på vardera sida i neutral olja och låt rinna av på hushållspapper precis innan servering.

Räkröra

  1. Värm upp olja på medelhög värme.
  2. Tillsätt lätt krossad vitlök så att oljan tar smak.
  3. Torka av räkorna på hushållspapper och stek dem sedan i 1 minut på vardera sida. Salta. Hacka räkorna i mindre bitar när de har svalnat.
  4. Plocka bort vitlöken.
  5. Tillsätt hackad gräslök och ströbröd i räkröran.

Chilimajonnäs

  1. Blanda samtliga ingredienser (soja, riven ingefära, limejuice, salt, peppar, majonnäs, gochujang och sriracha) till en jämn blandning. Tillsätt räkröran och rör runt. Om räkröran känns för lös kan du tillsätta ytterligare lite ströbröd.

Montering

  1. Lägg stekt ris i botten, toppa med en klick räkröra, önskad mängd jalapeño, kålrabbi och korianderblad.

Tips! Samtliga komponenter kan med fördel förberedas dagen innan. Det enda som behöver göras precis innan servering är att steka riset.