Crème ninon med kallrökt röding

Crème ninon med kallrökt röding
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Crème ninon med kallrökt röding

21 ingredienser

1 h

Idag bjuder Jonas Svensson på en härligt grön ärtsoppa med kallrökt röding och forellrom.

Ingredienser

portioner

Röding

  • 1 röding
  • 1 msk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 1 dl vatten
  • rökspån

Soppa

  • 1 gul lök
  • olivolja
  • 450 g frysta ärtor
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 50 g spenat
  • 1 grön chilifrukt
  • 10 blad mynta
  • 2 msk crème fraîche
  • 0,5 dl champagne
  • salt
  • peppar

Tillbehör

  • 2 dl spritärtor, färska
  • 0,5 gurka
  • olivolja
  • 1 tsk vinäger

Servering

  • 4 msk forellrom

Gör så här

Röding

  1. Blanda vatten, socker samt salt och rimma rödingen i saltlagen i ca 0,5 timme.
  2. Tänd rökspånen i folie och sätt i grillen eller i ugnen.
  3. Ställ in fisken och rök den i ca 20 minuter. Har du den i ugnen så kan du ställa in ugnen på 60 grader.

Soppa

  1. Skiva löken och värm i en kastrull med lite olivolja.
  2. Tillsätt ärtor samt buljong och sjud i ca 4-5 minuter, låt sedan svalna.
  3. Mixa soppan med spenat, chili och mynta.
  4. Tillsätt crème fraîche och låt soppan värmas upp försiktigt.
  5. Kyl sedan ner soppan så att den blir riktigt kall.
  6. Smaka slutligen av soppan med champagne, salt och peppar.

Tillbehör

  1. Skala spritärtor och blanchera dem i ca 2-3 minuter.
  2. Skala och skär gurkan i små bitar.
  3. Vänd upp ärtorna och gurka med olivolja och vinäger.

Servering

  1. Skiva fisken i bitar och lägg i mitten på tallriken.
  2. Toppa med balandningen av gurka och ärtor.
  3. Häll till sist över den kalla soppan och toppa med forellrom.