Crème brûlée med rårörda hjortron

POPULÄRT
Crème brûlée med rårörda hjortron
Foto: Tv4

Crème brûlée med rårörda hjortron

Av: Victoria - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

8 ingredienser

1 h 45 m

Underbar crème brûlée med rårörda hjortron som gör sig perfekt som festlig dessert eller efterrätt!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner6 - 8
  • 1 vaniljstång
  • 6 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl mjölk
  • 4 dl vispgrädde
  • 3 msk rörsocker
  • hjortron
  • strösocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 95 grader. Dela därefter vaniljstången på längden. Skrapa ner fröna och stången i en kastrull.
  2. Tillsätt grädde, mjölk och 0.5 dl av sockret. Koka upp under omrörning och ta sedan kastrullen från värmen.
  3. Vispa äggulor och resten av sockret vitt och pösigt i en bunke. Ge inte upp tar lite tid
  4. Ta upp vaniljstången ur kastrullen och vänd försiktigt ner den varma gräddblandningen i äggsmeten.
  5. Fördela smeten i portionsformar och ställ dem på ett ugnsgaller. Grädda i nedre delen av ugnen tills krämen har ”stannat”, ungefär 50–60 minuter.
  6. Låt svalna, ställ in formarna i kylen.
  7. Strö över socker i ett tunt och jämt lager över de kylda crème brûléerna och bränn av med en gasolbrännare. Sockret ska smälta och stelna, snåla varken på sockret eller brännaren men ta det försiktigt!
  8. Serveras med en klick rårörda hjortron. Häll socker efter behag, på hjortronen, lite i taget, samtidigt som du rör om. Smaka av och servera när du är nöjd!