Crème brûlée med rabarber

Crème brûlée med rabarber
Foto: TV4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Crème brûlée med rabarber

6 ingredienser

1 h

Efterrätternas efterrätt med en touch av rabarber.

Ingredienser

portioner
  • 1,5 dl mjölk
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång
  • 7 äggulor
  • 1,25 dl strösocker
  • 2 dl rabarber, hackad (som legat i socker över natten)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skär ett snitt i vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg mjölk, grädde, stång och frön i en kastrull.
  3. Koka upp snabbt och dra sedan bort från värmen. Smaken blir fylligare och bruléen blir krämigare av en snabb upphettning.
  4. Separera gulan från vitan på äggen. Spara gärna vitan till t ex maränger eller frys in dem.
  5. Vispa ihop äggulor och socker i en bunke. Vispa ner i kastrullen med gräddblandningen.
  6. Låt rabarbern rinna av från vätskan som bildats under natten. Använd gärna en sil.
  7. Lägg en klick rabarber i ugnssäkra portionsformar. Häll över gräddblandningen i formarna.
  8. Ställ formarna i vattenbad i en ugnssäker form. Ställ in i ugnen 20-40 minuter tills blandningen börjar stelna i mitten.
  9. Ta ut formarna, sprid ut strösocker/råsocker över hela ytan på crème bruléen. Bränn sedan ytan med en brännare så sockret stelnar och får en fin guldbrun färg.
  10. Låt svalna, ät och njut!