Crème brûlée med mörk rom

5 röster
30 m + 2 h i ugn
4

En klassisk efterrätt är en krämig crème brûlée, här smaksatt med en skvätt mörk rom.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
30 m + 2 h i ugn
4

Du behöver

  • 5 dl vispgrädde 40 %
  • 1 dl mjölk
  • 5 äggulor
  • 1 vaniljstång
  • 1 dl strösocker
  • ca 0,5-1 tsk mörk rom
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 95 grader, varmluft.
  2. Vispa samman vispgrädde, mjölk, och äggulor.
  3. Dela och skrapa ur fröna ur vaniljstången och blanda dem med lite av strösockret, rör sedan ner allt strösocker i smeten.
  4. Fyll smeten i portionsformar av porslin (cirka 10 cm i diameter) och ställ dem på en plåt. Om du inte har varmluftsugn, ställ formarna i vattenbad.
  5. Grädda i ugnen i cirka 2 timmar tills de stannat. När man skakar på formen ska de inte dallra för mycket i mitten.
  6. Kyl dem till kylskåpskalla. Strö över ett tunt lager med strösocker och bränn av sockret med en gasolbrännare eller bränn av sockret i ugnen under grillvärme 250 grader. Garnera med bär!
  7. Receptet är från ännu en TV4 bekant, Leila Lindholm.
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...