Crème brulée med citron

koket.se
Crème brulée med citron
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Crème brulée med citron

9 ingredienser

1 h + tid i kyl

Crème brulée är en riktigt festlig dessert att njuta av. Den här versionen med citron blir extra fräsch och härlig!

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 2 citroner, skalet
  • 5 äggulor
  • ca 1-2 msk rörsocker

Citrussallad

  • 1 grapefrukt
  • 2 apelsiner
  • färsk citronmeliss
  • ev 1 tsk strösocker

Gör så här

  1. Häll grädde, socker och riv skalet från två citroner i en kastrull. Låt koka upp och ställ åt sidan för att blir rumsvarmt.
  2. Sätt ugnen på 125 grader varmluft.
  3. Lägg äggulorna i en skål och vispa snabbt ihop för hand. Lägg en sil över skålen och häll över den avsvalnade och rumsvarma citrongrädden. Rör snabbt ihop för hand.
  4. Ställ 6 stycken ugnsfasta formar i en stor ugnsform. Fördela äggblandningen i de små formarna. Häll varmt vatten i den stora ugnsformen så det når upp till häften av de små formarna.
  5. Ställ försiktigt in formarna mitt i ugnen utan att det kommer vatten i portionsformarna.
  6. Grädda i 40–50 minuter, bruléen ska dallra lite i mitten.
  7. Ta försiktigt ut formen från ugnen och ta upp formarna från det varma vattenbadet.
  8. Låt bruléerna svalna något, ställ sedan i kylen över natten.
  9. Strö över ett tunt lager rörsocker över dina bruléer och bränn av med en gasolbrännare.

Citrussallad

  1. Skala och filéa alla citrusfrukter. Lägg filéerna i en skål och pressa lite av saften från frukterna i skålen. Smaksätt med lite socker om du tycker det är för surt.
  2. Hacka ca 0,5 dl färska citronmelissblad fint och blanda runt.
  3. Servera vid sidan om crème bruléen.