Crème brulée med citron
Crème brulée med citron
9 ingredienser
1 h + tid i kyl
Crème brulée är en riktigt festlig dessert att njuta av. Den här versionen med citron blir extra fräsch och härlig!
Se Hilda Kirkhoff laga receptet

Ingredienser
- 5 dl vispgrädde
- 1 dl strösocker
- 2 citroner, skalet
- 5 äggulor
- ca 1-2 msk rörsocker
Citrussallad
- 1 grapefrukt
- 2 apelsiner
- färsk citronmeliss
- ev 1 tsk strösocker
Gör så här
- Häll grädde, socker och riv skalet från två citroner i en kastrull. Låt koka upp och ställ åt sidan för att blir rumsvarmt.
- Sätt ugnen på 125 grader varmluft.
- Lägg äggulorna i en skål och vispa snabbt ihop för hand. Lägg en sil över skålen och häll över den avsvalnade och rumsvarma citrongrädden. Rör snabbt ihop för hand.
- Ställ 6 stycken ugnsfasta formar i en stor ugnsform. Fördela äggblandningen i de små formarna. Häll varmt vatten i den stora ugnsformen så det når upp till häften av de små formarna.
- Ställ försiktigt in formarna mitt i ugnen utan att det kommer vatten i portionsformarna.
- Grädda i 40–50 minuter, bruléen ska dallra lite i mitten.
- Ta försiktigt ut formen från ugnen och ta upp formarna från det varma vattenbadet.
- Låt bruléerna svalna något, ställ sedan i kylen över natten.
- Strö över ett tunt lager rörsocker över dina bruléer och bränn av med en gasolbrännare.
Citrussallad
- Skala och filéa alla citrusfrukter. Lägg filéerna i en skål och pressa lite av saften från frukterna i skålen. Smaksätt med lite socker om du tycker det är för surt.
- Hacka ca 0,5 dl färska citronmelissblad fint och blanda runt.
- Servera vid sidan om crème bruléen.