Crème brulée med citron

koket.se
Crème brulée med citron
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Crème brulée med citron

9 ingredienser

1 h + tid i kyl

Crème brulée är en riktigt festlig dessert att njuta av. Den här versionen med citron blir extra fräsch och härlig!

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 2 citroner, skalet
  • 5 äggulor
  • ca 1-2 msk rörsocker

Citrussallad

  • 1 grapefrukt
  • 2 apelsiner
  • färsk citronmeliss
  • ev 1 tsk strösocker

Gör så här

  1. Häll grädde, socker och riv skalet från två citroner i en kastrull. Låt koka upp och ställ åt sidan för att blir rumsvarmt.
  2. Sätt ugnen på 125 grader varmluft.
  3. Lägg äggulorna i en skål och vispa snabbt ihop för hand. Lägg en sil över skålen och häll över den avsvalnade och rumsvarma citrongrädden. Rör snabbt ihop för hand.
  4. Ställ 6 stycken ugnsfasta formar i en stor ugnsform. Fördela äggblandningen i de små formarna. Häll varmt vatten i den stora ugnsformen så det når upp till häften av de små formarna.
  5. Ställ försiktigt in formarna mitt i ugnen utan att det kommer vatten i portionsformarna.
  6. Grädda i 40–50 minuter, bruléen ska dallra lite i mitten.
  7. Ta försiktigt ut formen från ugnen och ta upp formarna från det varma vattenbadet.
  8. Låt bruléerna svalna något, ställ sedan i kylen över natten.
  9. Strö över ett tunt lager rörsocker över dina bruléer och bränn av med en gasolbrännare.

Citrussallad

  1. Skala och filéa alla citrusfrukter. Lägg filéerna i en skål och pressa lite av saften från frukterna i skålen. Smaksätt med lite socker om du tycker det är för surt.
  2. Hacka ca 0,5 dl färska citronmelissblad fint och blanda runt.
  3. Servera vid sidan om crème bruléen.