Crème brûlée med en sommartwist

Crème brûlée med en sommartwist
Foto: TV4

Klassisk fransk dessert med knäckigt täcke, serveras med sötsyrliga jordgubbar.

Dryckesförslag: Dessertvin - Nivole

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

3 oktober 2017
1h
4

Du behöver

Crème brûlée

  • 3 äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 –3 msk koncentrerad flädersaft, gärna hemmagjord
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk

Limemarinerade jordgubbar

  • 4 jordgubbar, stora
  • 1 lime
  • 1 msk flytande honung

Gör så här

  1. Crème brûlée
    Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Vispa ihop äggulorna, 0,5 dl strösocker och flädersaften, ställ undan.
  3. Koka upp grädden och mjölken i en kastrull.
  4. Låt kallna lite och häll sedan ner äggsmeten i gräddmjölken.
  5. Häll smeten i portionsformar med ca 10 cm i diameter.
  6. Grädda i vattenbad mitt i ugnen i ca 40 min.
  7. Låt kallna helt och ställ in i kyl.
  8. Strö över 1 dl socker i ett tunt lager och bränn av med en brännare innan servering så att en knäckig yta uppstår.
  9. Limemarinerade jordgubbar
    
Häll 1 msk flytande honung i en skål.
  10. Tvätta skalet på limen och torka det.
  11. Riv skalet och lägg ner hälften i skålen med honung, spara andra hälften till garnering.
  12. Dela limen på hälften och pressa ut saften ur den ena halvan i skålen, den andra halvan går bra att spara till bordsvatten.
  13. Skär jordgubbarna i skivor och lägg ner dem i marinaden.
  14. Låt gärna stå i kylen i några timmar men minst 15 minuter.
  15. Strö andra hälften av limeskalet runt de marinerade jordgubbarna på crème brûléen.
Kommentera receptet
hosterbjudande

Fler goda recept