Crème brûlée med en sommartwist

14 röster
1h
4

Klassisk fransk dessert med knäckigt täcke, serveras med sötsyrliga jordgubbar.

Dryckesförslag: Dessertvin - Nivole

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
1h
4

Du behöver

Crème brûlée

  • 3 äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 –3 msk koncentrerad flädersaft, gärna hemmagjord
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk

Limemarinerade jordgubbar

  • 4 jordgubbar, stora
  • 1 lime
  • 1 msk flytande honung
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Crème brûlée
    Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Vispa ihop äggulorna, 0,5 dl strösocker och flädersaften, ställ undan.
  3. Koka upp grädden och mjölken i en kastrull.
  4. Låt kallna lite och häll sedan ner äggsmeten i gräddmjölken.
  5. Häll smeten i portionsformar med ca 10 cm i diameter.
  6. Grädda i vattenbad mitt i ugnen i ca 40 min.
  7. Låt kallna helt och ställ in i kyl.
  8. Strö över 1 dl socker i ett tunt lager och bränn av med en brännare innan servering så att en knäckig yta uppstår.
  9. Limemarinerade jordgubbar
    
Häll 1 msk flytande honung i en skål.
  10. Tvätta skalet på limen och torka det.
  11. Riv skalet och lägg ner hälften i skålen med honung, spara andra hälften till garnering.
  12. Dela limen på hälften och pressa ut saften ur den ena halvan i skålen, den andra halvan går bra att spara till bordsvatten.
  13. Skär jordgubbarna i skivor och lägg ner dem i marinaden.
  14. Låt gärna stå i kylen i några timmar men minst 15 minuter.
  15. Strö andra hälften av limeskalet runt de marinerade jordgubbarna på crème brûléen.
3 oktober 2017
Våra bästa erbjudanden i butiken

laddar fler recept...

Laddar fler recept...