Crema Fritta - friterad vaniljkräm

NYHET
Crema Fritta - friterad vaniljkräm
Foto: TV4
Christian Campogiani
Christian Campogiani

Crema Fritta - friterad vaniljkräm

12 ingredienser

30 min + tid i kyl

Crema Fritta är en riktigt god och krispig dessert som kommer göra gästerna imponerade i helgen.

Ingredienser

portioner
  • 500 ml mjölk
  • 1 vaniljstång ( eller 1 tsk vaniljsocker)
  • ev citronskal
  • 3 äggulor
  • 100 g strösocker
  • 70 g vetemjöl
  • salt [1 nypa]

Panering och fritering

  • vetemjöl
  • 2 ägg
  • ströbröd
  • neutral olja (t.ex. solrosolja)
  • ev florsocker

Gör så här

  1. Koka upp mjölken med vanilj och eventuellt citronskal.
  2. Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt sedan lite mjöl i taget.
  3. Häll den varma mjölken över äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka smeten i kastrullen och låt sjuda tills du får en tjock kräm.
  5. Bred ut krämen i en form (ca 2 cm tjock) och låt stelna i kylen i minst 2–3 timmar.
  6. Skär i rutor eller stavar.

Panering och fritering

  1. Panera rutorna eller stavarna först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och slutligen i ströbröd.
  2. Fritera bitarna gyllene och krispiga.
  3. Servera dem varma eller ljumma och pudra eventuellt över florsocker.

Gluten- och mjölkfri variant:
Byt ut mjölken mot havre-, eller mandelmjölk (gärna osötad).
Byt vetemjöl i krämen mot majsstärkelse (ger en extra len kräm).
Byt mjöl och ströbröd i paneringen mot glutenfritt mjöl (t.ex. rismjöl) och glutenfritt ströbröd eller krossade majsflingor.
Resten av receptet är oförändrat.