Coq au vin - Tareq Taylors recept

POPULÄRT
Coq au vin - Tareq Taylors recept
Foto: Peter Kroon
Tareq Taylor porträtt
Tareq Taylor porträtt

Coq au vin - Tareq Taylors recept

29

19 ingredienser

45 min

Receptet är ur boken "Favoriter" av Tareq Taylor. "Tupp i vin på franska. Jag använder en stor kyckling, gärna en majskyckling. Och välj ett bra rött vin till grytan, som en bourgogne eller pinot noir. Det får inte bli för mjäkigt." / Tareq 

Se klipp på hur du styckar hel kyckling >>

Ingredienser

portioner4
  • 1 hel kyckling (gärna en majskyckling) [eller 700 g kycklinglårfilé]
  • 1 dl vetemjöl (eller majsstärkelse)
  • 5 schalottenlökar
  • 2-3 morötter
  • 1 klyfta vitlök
  • 100 g bacon
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk smör
  • 2 kvistar färsk timjan
  • 0,5 l rött vin
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 dl syltlök
  • 2 msk persilja, hackad

Potatispuré

  • 600 g potatis
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 citron, rivet skal av 1 och saft av 0.5
  • 1 dl färsk bladpersilja, hackad
  • salt

Gör så här

  1. Kycklinggryta
    Stycka upp kycklingen i bitar och rulla i vetemjöl.
  2. Halvera schalottenlöken och skär moroten i 3 cm stora bitar. Finhacka vitlöken.
  3. Bryn kyckling, schalottenlök, morot, vitlök och tärnad bacon tillsammans med tomatpurén i smöret.
  4. Lägg i timjan och tillsätt vinet. Låt koka i ca 25 minuter under lock. Smaka av med salt och peppar.
  5. Häll över syltlök och hackad persilja.
  6. Potatispuré
    Skala och koka potatisen.
  7. Häll av potatisen. Mosa potatisen och blanda med crème fraiche, citronskal, citronsaft och persilja.
  8. Servera kycklinggrytan med potatispurén.
TIPS!
Favoriter - Tareq Taylor

Receptet är ur boken

 Favoriter av Tareq Taylor, Books by Tareq Taylor