Coq au vin - Tareq Taylors recept

17 röster
45 min
4
Coq au vin - Tareq Taylors recept
Foto: Peter Kroon

Receptet är ur boken Favoriter av Tareq Taylor, Books by Tareq Taylor

Favoriter - Tareq Taylor§
45 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 1 hel kyckling (gärna en majskyckling) [eller 700 g kycklinglårfilé]
  • 1 dl vetemjöl (eller majsstärkelse)
  • 5 schalottenlökar
  • 2-3 morötter
  • 1 klyfta vitlök
  • 100 g bacon
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk smör
  • 2 kvist färsk timjan
  • 0,5 l rött vin
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 dl syltlök
  • 2 msk persilja, hackad

Potatispuré

  • 600 g potatis
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 citron, rivet skal av 1 och saft av 0.5
  • 1 dl färsk bladpersilja, hackad
  • salt

Gör så här

  1. Kycklinggryta
    Stycka upp kycklingen i bitar och rulla i vetemjöl.
  2. Halvera schalottenlöken och skär moroten i 3 cm stora bitar. Finhacka vitlöken.
  3. Bryn kyckling, schalottenlök, morot, vitlök och tärnad bacon tillsammans med tomatpurén i smöret.
  4. Lägg i timjan och tillsätt vinet. Låt koka i ca 25 minuter under lock. Smaka av med salt och peppar.
  5. Häll över syltlök och hackad persilja.
  6. Potatispuré
    Skala och koka potatisen.
  7. Häll av potatisen. Mosa potatisen och blanda med crème fraiche, citronskal, citronsaft och persilja.
  8. Servera kycklinggrytan med potatispurén.
Tips!
Favoriter - Tareq Taylor§

Receptet är ur boken

 Favoriter av Tareq Taylor, Books by Tareq Taylor

20 april 2020