Coq au vin med citronpotatismos

Coq au vin med citronpotatismos
Foto: Tv4

Coq au vin med citronpotatismos

Av: Margareth - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

29 ingredienser

1 h

Härlig varmrätt med kyckling, potatismos och frisk gurksallad.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Coq au vin

  • ca 800 g kycklinglårfilé
  • ca 1 dl vetemjöl
  • 5-7 schalottenlökar
  • 2-3 morötter
  • 1 persiljerot
  • 2 klyftor vitlök
  • 150 g bacon
  • 1 msk tomatpuré
  • 2-3 kvistar färsk timjan
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 0,25 citron, skalet
  • 0,5 l rött vin (fransk)
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 msk persilja, hackad
  • smör (till stekning)

Citronpotatismos

  • ca 6 potatisar (delikatess)
  • 1 msk crème fraîche
  • 1-3 msk smör
  • 1 msk färskost (philadelphia)
  • 1 äggula
  • 1 krm muskot
  • 1 citron, citronzest
  • salt
  • vitpeppar

Gurksallad

  • 1 gurka (stor)
  • 1-2 msk sherryvinäger
  • salt
  • peppar

Gör så här

Coq au vin

  1. Stycka upp kycklingen i bitar och rulla i vetemjöl. Stek i smör i omgångar och lägg bitarna i en rymlig gryta.
  2. Skala och halvera schalottenlök. Skala morötter samt persiljerot och dela i ca 3 cm stora bitar.
  3. Finhacka vitlöken.
  4. Stek alla grönsaker i smör och lägg dem sedan i grytan.
  5. Stek bacon knaprig och lägg över i grytan. Tillsätt även tomatpuré, färsk timjan, rosmarin, citronskal och rött vin. Smaka av med salt och peppar. Låt det puttra under lock i ca 30 minuter.
  6. Strö över finhackad persilja. Servera med citronpotatismos och gurksallad.

Citronpotatismos

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Koka potatisen mjuk.
  3. Pressa eller krossa potatisen.
  4. Blanda ner crème fraiche, smör, färskost, äggula, muskot, citronzest, salt och peppar.
  5. Rör om tills det blir en fluffig massa. Forma små torn eller små kulor. Lägg i en ugnsform och gratinera i ca 10 minuter.

Gurksallad

  1. Skär gurka i tunna skivor. Salta, peppra och lägg gurkskivorna i sherryvinäger. Färdigt.