Cookie med banankola och mjölkchoklad

koket.se
Cookie med banankola och mjölkchoklad
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Cookie med banankola och mjölkchoklad

18 ingredienser

1 h + tid i kyl

”Banankaka, skumbanan, hajkbanan…jag älskar allt med banan. Så varför inte en cookie fylld med banankola och mjölkchoklad? Jag har valt att använda tonka i banankolan, men det att byta ut mot 0,25 vaniljstång eller en liten kanelstång om du inte har tonka. Dinkelmjölet i kakdegen går att byta ut mot vanligt vetemjöl eller grahamsmjöl. Lycka till!" /Alexander Pelli

Se Alexander Pelli laga receptet

logo

Ingredienser

portioner20 - 22 styck

Kakdeg

  • 200 g normalsaltat smör
  • 300 g farinsocker, mjukt (eller ljus muscovado) [4 dl]
  • 197 g vetemjöl [3,3 dl]
  • 197 g dinkel, fullkorn [3,3 dl]
  • 2,9 g salt [0,5 tsk]
  • 3,8 g bakpulver [0,75 tsk]
  • 52 g ägg [0,5 dl/ca 1 st]
  • 300 g choklad, hackad (mörk eller mjölkchoklad)

Banankola

  • 68 g banan, rostad i ugn [ca 0,7 dl]
  • 0,5 tonkaböna, finriven
  • 100 g grädde [1 dl]
  • 80 g glykos [0,57 dl]
  • 120 g strösocker [1,4 dl]
  • 20 g smör
  • 2-4 g salt [1,5-3 krm]

Ganache på mjölkchoklad

  • 150 g mjölkchoklad
  • 75 g grädde [0,75 dl]
  • salt

Gör så här

Kakdeg

  1. Blanda samman rumstempererat smör och farinsocker i ca 2 minuter.
  2. Tillsätt vetemjöl, dinkel, salt och bakpulver.
  3. Tillsätt ägget och blanda degen tills du kan rulla ihop en boll och trycka ihop den utan sprickor.
  4. Tillsätt den hackade chokladen.
  5. Låt degen vila i kylen minst 1 timme, helst över natten.

Banankola

  1. Värm bananen i ugnen på 100 grader i 15-20 minuter, mosa sedan bananen med en gaffel.
  2. Värm upp riven tonka, mosad banan och grädde under lock.
  3. Gör en karamell på glykos och strösocker, koka den till 170-180 grader. Ta av från värmen.
  4. Häll den varma gräddblandning över karamellen i omgångar.
  5. Koka upp kolan till 109-110 grader.
  6. Rör eller stavmixa ner smör och salt i kolan.
  7. Häll upp kolan i en behållare och kontaktplasta. Låt sedan svalna och stelna i ca 4 timmar, men helst i 12 timmar.
  8. Kolan används enklast kyld, men inte kylskåpskall.

Ganache på mjölkchoklad

  1. Om du vill använda mörk 60-70% choklad så använd 90 g grädde till 150 g choklad.
  2. Smält chokladen över vattenbad.
  3. Koka upp grädden och häll den över den smälta chokladen i 2-3 omgångar. Rör ganachen slät med en slickepott.
  4. Plasta direkt mot ytan.
  5. Låt ganachen svalna och stelna innan användning, helst 12 timmar.

Formning och bakning

  1. Kavla ut degen 0,5 cm tjock mellan två bakplåtspapper och tryck ut cirklar som är ca 6-8 cm stora.
  2. Lägg 8-10 g ganache i mitten av ena cirkeln, gör en liten grop i mitten och fyll den med ca 1 tsk banankola.
  3. Lägg den andra cirkeln ovanpå och tryck ihop ändarna. Nu kan du frysa in kakorna utan att baka dem i upp till 1 månad.
  4. Baka kakorna kalla i ugnen på 190 grader i 7-8 minuter utan varmluft. Du kan även baka kakorna frusna, baka då i 10-12 minuter.

Tonkabönor växer i sydamerika och man låter dem torka efter plockning och lägger sedan in bönorna i rom under en viss tid. Smakerna påminner om kanel, bittermandel, karamellig vanilj och hö. Det går att köpa online på flertalet ställen.