”Våga prova att göra den här cookien, den kommer inte att göra dig besviken! Lägg till hackad choklad om du vill, ca 200-300 g är en bra mängd. Lycka till!" /Alexander Pelli
Se Alexander Pelli laga receptet
Ingredienser
styck
Kakdeg
255 g normalsaltat smör
105 g jordnötssmör, utan bitar [0,8 dl]
370 g farinsocker, mjukt (eller ljus muscovado) [5 dl]
202 g vetemjöl [3,4 dl]
202 g fullkornsdinkelmjöl [3,3 dl]
7,2 g salt [1,15 tsk]
4,8 g bakpulver [1 tsk]
58 g ägg [0,6 dl]
Banankola
68 g banan, rostad i ugn [ca 0,7 dl]
0,5 tonkaböna, finriven
100 g grädde [1 dl]
80 g glykos [0,57 dl]
120 g strösocker [1,4 dl]
20 g smör
2-4 g salt [1,5-3 krm]
Jordnötsfyllning
80 g jordnötssmör (utan bitar)
20 g florsocker
16 g normalsaltat smör
salt
Gör så här
Kakdeg
Blanda samman smör, jordnötssmör och farinsocker.
Tillsätt vetemjöl, dinkel, salt och bakpulver.
Tillsätt ägget och blanda degen tills du kan rulla ihop en boll och trycka ihop den utan sprickor.
Låt degen vila i kylen minst 1 timme, helst över natten.
Banankola
Värm bananen i ugnen på 100 grader i 15-20 minuter. Mosa den sedan med en gaffel.
Värm upp riven tonka, mosad banan och grädde under lock.
Gör en karamell på glykos och strösocker, koka den till 170-180 grader. Ta av från värmen.
Häll den varma gräddblandning över karamellen i omgångar.
Koka upp kolan till 109-110 grader.
Rör eller stavmixa ner smör och salt i kolan.
Häll upp i en behållare och kontaktplasta. Låt svalna och stelna i ca 4 timmar men helst 12 timmar.
Kolan används enklast kyld, men inte kylskåpskall.
Jordnötsfyllningen
Blanda samman alla ingredienser och låt stå tills vidare. Använd gärna fyllningen kall.
Formning och bakning
Kavla ut degen så att den är 0,5 cm tjock mellan två bakplåtspapper. Tryck ut cirklar som är 6-8 cm stora.
Lägg kolan i mitten av en ena cirkeln och gör en grop som du toppar med jordnötsfyllning.
Lägg den andra cirkeln ovanpå och tryck ihop ändarna.
Nu kan du frysa in kakorna obakta i upp till 1 månad, eller baka dem direkt.
Baka kakorna kalla på 180 grader i 7-8 minuter utan varmluft.