Confiterade anklår med kålsallad, mos på blomkål och potatis samt örtsmör blir en ljuvlig huvudrätt att servera till helgen.
Ingredienser
2 anklår
1 l ankfett (eller olivolja)
1 klyfta vitlök
4 kvistar rosmarin
salt
Sky
1 gul lök, skivad
1 klyfta vitlök, skivad
0,5 dl vitt vin
5 dl ankbuljong
1 kvist rosmarin
salt
vinäger
Örtsmör
100 g smör, rumsvarmt
1 msk rosmarin, hackad
dillstjälkar, hackade
blandade örter (till garnering)
Mos på blomkål och potatis
800 g mandelpotatis, skalad (eller valfri mjölig potatis)
0,5 blomkål, i större buketter
0,5 förp grädde
2 msk smör
salt
Kålsallad
0,5 rödkål, strimlad
1 tsk strösocker
2 msk vinäger (gärna äppelcider)
1 dl dill, bara topparna men spara stjälkarna till örtsmöret
Gör så här
Sätt ugnen på 120 grader. Värm fettet och tillsätt vitlök samt rosmarin. Lägg i låren och baka i ugnen ca 2 timmar, tills köttet är mört och släpper lätt från benet.
Ta ut ankan från ugnen och låt svalna något. Plocka sedan köttet från benet och spara fettet. Behåll i köttet i stora bitar som är lätta att steka på. Stek köttet innan servering i fettet från bakningen, smaka upp med salt.
Sky
Fräs löken och vitlöken i lite olja tills löken får mycket färg. Slå på vinet och reducera tills vinet nästan kokat bort, tillsätt buljongen och koka ner tills ca 2 dl återstår.
Sila och smaka upp skyn med salt och vinäger. Lägg i rosmarin och låt den ligga i fram till servering.
Örtsmör
Blanda smöret med de hackade örterna, rulla sedan in i plastfilm eller smörpapper och ställ i frysen fram till servering.
Mos på blomkål och potatis
Koka potatisen i saltat vatten i 10 minuter och tillsätt sedan blomkålsbuketterna och koka i ytterligare 15-20 minuter tills grönsakerna är mjuka.
Sila sedan grönsakerna och blanda tillsammans med grädden och smöret till en mos. Håll moset varmt fram till servering.
Kålsallad
Blanda rödkålen tillsammans med socker och vinäger, smaka av med salt och eventuellt mer vinäger. Hacka dill och blanda ner i salladen, ställ i kyl fram till servering.
Servering
Servera de plockade anklåren tillsammans med kålsalladen och grönsaksmoset. Toppa med skysås och garnera med örter. Avsluta med att riva det frusna smöret på toppen.