Cognacsgravat älginnanlår

NYHET
Cognacsgravat älginnanlår
Foto: Tv4

Cognacsgravat älginnanlår

25 ingredienser

1 h + tid i kyl

Cognacsgravat älginnanlår med picklad rättika är en förrätt utöver det vanliga.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Gravat älginnanlår

  • 0,5 msk svartpepparkorn
  • 3-4 enbär
  • 1,5 msk salt
  • 1,5 msk strösocker
  • 400 g älginnanlår
  • 1 msk cognac

Njajta-gaahkoe ca 15 kakor (tillagas på stekjärn eller på pizzasten i ugnen)

  • 1 förp torrjäst (för söt deg)
  • 800 g vetemjöl special
  • 50 g margarin
  • 8 dl mjölk
  • 75 cl gräddfil
  • 1 krm bikarbonat (drygt)
  • 1 krm salt (drygt)
  • 1 krm hjorthornssalt (drygt)
  • 0,5 msk vit sirap

Snabbpicklad rättika

  • 1 dl strösocker
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 bit rättika (stor bit)
  • 1 syrligt äpple (t.ex. Granny Smith)
  • 1 bit färsk ingefära (liten bit)
  • 1 salladslök (stor)
  • 1 tsk gochugaru (koreanska chiliflakes)

Servering

  • smör

Gör så här

Gravat älginnanlår

  1. Mortla svartpeppar och enbär.
  2. Blanda salt, socker, enbär och svartpeppar.
  3. Putsa älginnanlåret och massera sedan in kryddblandningen i köttet.
  4. Lägg köttet i en plastpåse, häll på conjak och förslut påsen.
  5. Låt påsen med köttet ligga i kylen i 3 dygn. Vänd på påsen en gång per dag för att få en jämn gravning.

Njajta-gaahkoe

  1. Sätt ugnen på maxvärme (gärna över 275 grader) över- och undervärme.
  2. Ställ in ett stekjärn högt upp i ugnen, ca 6-12 cm ifrån grillelementet. Järnet ska värmas upp i 40-60 minuter innan bakning.
  3. Blanda ut jästen i hälften av mjölet och låt stå.
  4. Smält margarin i en gryta. Häll i mjölk samt gräddfil och värm till ca 38-45 grader.
  5. Blanda bikarbonat, salt, hjorthornssalt och baksirap i en stor bunke.
  6. Häll ner mjölkblandningen i bunken och rör även ner jästblandningen.
  7. Tillsätt mjöl tills degen blir slät och fin med ej för hård.
  8. Arbeta ihop degen med en träslev och slå in luft i degen. Arbeta upp gluten tills degen börjar släppa från sleven.
  9. Låt degen jäsa tills den dubblat i storlek.
  10. Starta grillfunktionen på ugnen minst 20 minuter innan gräddning.
  11. Strö ut mjöl på bakbordet så att degen inte fastnar.
  12. Stjälp ut degen och dela den i bitar stora som knytnävar.
  13. Ta en degbit och snurra degbiten mellan händerna på bakbordet tills den blir rund och slät. Använd eventuellt lite mer mjöl.
  14. Sopa bort mjölet och kavla ut varje degbit med en naggad kavel till önskad tjocklek.
  15. Lägg en degbit i taget i stekjärnet och grädda i ugnen tills brödet jäser upp och undersidan har får lite färg. Det tar ca 3,5 minut per bröd.
  16. Låt bröden vila under en kökshandduk och borsta bort överflödigt mjöl.
  17. Bröden kan skäras i mindre bitar och är godast färska. Du kan även frysa in bröden och värma dem vid servering.
  18. Bröden går även bra att steka på en muurikka eller i en rykande het gjutjärnspanna.
  19. Serveras gärna dubbelvikta med fyllning.

Snabbpicklad rättika

  1. Blanda ihop en lag av socker, ättiksprit, vatten och salt.
  2. Skala och strimla rättika och äpple grovt (julienne). Lägg strimlorna i en bunke.
  3. Strimla salladslök samt skala och finriv ingefära.
  4. Blanda ovanstående ingredienser väl och lägg dem därefter i en rengjord glasburk. Häll över lagen och låt dra i kylskåpet i minst 30 minuter.
  5. Mängd kryddor och salt går att justera efter tycke och smak.
  6. Hållbarheten är minst en månad i kylskåp i en desinfekterad glasburk.

Servering

  1. Skär älginnanlåret i tunna skivor.
  2. Värm gaahkoen lite i ugnen, stekpannan eller i en brödrost. Låt sedan svalna.
  3. Smöra brödet och lägg på några skivor av innanlåret. Toppa med avrunnen picklad rättika.
  4. Servera med gin och tonic smaksatt med en rågad tesked granskottssirap eller mousserande vin.