Clam Chowder - amerikansk musselsoppa

Clam Chowder - amerikansk musselsoppa
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Clam Chowder - amerikansk musselsoppa

14 ingredienser

Det finns olika bud om denna urklassiker bland soppor. En del vill ha den helt slät och mixad, den kallas New England-style. Jag föredrar den tuffare New York-varianten med hela bitar. Färska musslor är kul men inte nödvändigt. Servera soppan med bröd och avsluta gärna stilenligt med en cheesecake.

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök
  • 2 stjälkar stjälkselleri
  • 1 morot (stor)
  • 2-3 potatisar (stora)
  • 1 l hönsbuljong
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 2 förp musslor i sitt spad [eller 20 st färska]
  • 1 förp tomat, hela, skalade
  • smör
  • persilja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skala och finhacka alla grönsaker utom tomaterna. Smält en klick smör i en kastrull och häll i alla grönsaker. Fräs alltsammans på svag värme i 10 minuter. Häll på buljong, grädde och kryddor och låt det hela småkoka i 20 minuter.
  2. Skrubba under tiden de färska musslorna, släng de som inte är väl slutna. Lägg dem i en kastrull med en bottenskyla vatten eller vitt vin och låt dem koka i 3–4 minuter eller tills de öppnat sig.
  3. Sila av musselspadet och häll det i soppan. Tag ur de flesta musslor ur sitt skal och lägg dem i soppan, men spara några till garnering. Hacka tomatköttet och lägg i det, hetta upp soppan och kolla kryddningen med hjälp av salt och peppar.
  4. Strö lite grovhackad persilja eller det gröna på bleksellerin över soppan precis före servering.