Clam Chowder - amerikansk musselsoppa

0 röster
4
Clam Chowder - amerikansk musselsoppa
Foto: TV4

Det finns olika bud om denna urklassiker bland soppor. En del vill ha den helt slät och mixad, den kallas New England-style. Jag föredrar den tuffare New York-varianten med hela bitar. Färska musslor är kul men inte nödvändigt. Servera soppan med bröd och avsluta gärna stilenligt med en cheesecake.

Visa mer
4

Du behöver

  • 1 st gul lök
  • 2 stjälkar blekselleri
  • 1 st morot, stor
  • 2-3 st potatisar, stora
  • 1 liter hönsbuljong
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk timjan
  • 1 st lagerblad
  • 2 burkar musslor i sitt spad, eller 20 st färska
  • 1 burk tomater, hela, skalade
  • smör
  • persilja
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Skala och finhacka alla grönsaker utom tomaterna. Smält en klick smör i en kastrull och häll i alla grönsaker. Fräs alltsammans på svag värme i 10 minuter. Häll på buljong, grädde och kryddor och låt det hela småkoka i 20 minuter.
  2. Skrubba under tiden de färska musslorna, släng de som inte är väl slutna. Lägg dem i en kastrull med en bottenskyla vatten eller vitt vin och låt dem koka i 3–4 minuter eller tills de öppnat sig.
  3. Sila av musselspadet och häll det i soppan. Tag ur de flesta musslor ur sitt skal och lägg dem i soppan, men spara några till garnering. Hacka tomatköttet och lägg i det, hetta upp soppan och kolla kryddningen med hjälp av salt och peppar.
  4. Strö lite grovhackad persilja eller det gröna på bleksellerin över soppan precis före servering.
3 juli 2009

Fler goda recept