Clafoutis med hallon och brynt smör

NYHET
Clafoutis med hallon och brynt smör
Foto: TV4
Kocknas-kamp-2017 Viktor-Westerlind
Kocknas-kamp-2017 Viktor-Westerlind

Clafoutis med hallon och brynt smör

9 ingredienser

45 min

Den franska, enkla desserten Clafouti med hallon och brynt smör blir en riktig succé till dessert.

Se Viktor Westerlind laga receptet

logo

Ingredienser

4 - 6 portioner

Clafoutis

  • 90 g smör, brynt (färdig vikt, om man använder osaltat smör så tillsätt en nypa salt)
  • 60 g vetemjöl [ca 1 dl]
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 60 g mandelmjöl [ca 1 dl]
  • 160 g äggvita [ca 4 st]
  • 1 ask färska hallon (äpplen, jordgubbar, körsbär, plommon osv går också bra)
  • 150 g florsocker [ca 2,5 dl]

Servering

  • ca 2 msk strösocker (till topping)
  • grädde (eller glass)

Gör så här

Clafoutis

  1. Bryn smöret och väg upp 90 g. Smöret ska vara varmt/ljummet men inte kokande.
  2. Blanda mjöl, florsocker, bakpulver och mandelmjöl. Vänd i ovispad äggvita och brynt smör rör om till en smet.
  3. Fördela smeten i en smord form, eller klä en form med smörpapper.
  4. Stick ner hallonen i smeten.
  5. Baka sedan kakan på 150 grader varmluft i ca 20–30 minuter, eller tills den inte längre är kladdig i mitten.
  6. Ta ut formen och låt svalna något. Strö över lite strösocker på toppen av kakan.

Servering

  1. Pudra slutligen över florsocker och servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.