Citronparfait med maräng och sötsur topping

Citronparfait med maräng och sötsur topping
Foto: Tv4

Citronparfait med maräng och sötsur topping

Av: Karolina - Gotland

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

1 h 30 m + 4 h i frys

Citronparfait med söta maränger och en sötsur topping blir ett fräscht avslut på middagen.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Parfait

  • 4 citroner, stora
  • 2 äggulor
  • 1,5 dl florsocker
  • 3 msk citron, saft
  • 0,5 vaniljstång
  • 2 dl vispgrädde
  • färsk citronmeliss

Sötsur topping

  • 1 msk citron, skal, finrivet
  • 0,5 dl citron, saft
  • 2 passionsfruktskärnor
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 0,5 dl strösocker
  • 25 g smör, osaltat och rumsvarmt

Servering

  • maräng

Gör så här

Parfait

  1. Skär av topparna på citronerna. Gröp ur dem med en liten vass kniv och en liten sked.
  2. Sila av 1 dl saft och spara hälften till toppingen. Vispa ihop äggulor, florsocker och citronsaft i en skål.
  3. Skåra en halv vaniljstång och skrapa ur fröna. Blanda ner fröna i grädden. Vispa grädden hårt och rör ner den i äggsmeten och rör ihop.
  4. Fyll citronerna med glassmeten och ställ i en form. Ställ i frysen minst 4 timmar.
  5. Ta fram citronerna i rumstemperatur cirka 20 minuter innan servering. Garnera med citronmeliss.

Sötsur toppning

  1. Vispa ihop citronskal och saft, passionsfruktskärnor, ägg, äggula och socker i en kastrull.
  2. Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar. Ta av från värmen. Klicka ner smör och rör tills det har smält. Låt kallna helt.