Citronparfait med maräng och sötsur topping

Citronparfait med maräng och sötsur topping
Foto: Tv4

Citronparfait med maräng och sötsur topping

1

7 steg att laga

15 ingredienser

1 h 30 m + 4 h i frys

Citronparfait med söta maränger och en sötsur topping blir ett fräscht avslut på middagen.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 portioner

Parfait

  • 4 citroner, stora
  • 2 äggulor
  • 1,5 dl florsocker
  • 3 msk citron, saft
  • 0,5 vaniljstång
  • 2 dl vispgrädde
  • färsk citronmeliss

Sötsur topping

  • 1 msk citron, skal, finrivet
  • 0,5 dl citron, saft
  • 2 passionsfruktskärnor
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 0,5 dl strösocker
  • 25 g smör, osaltat och rumsvarmt

Servering

  • maräng

Gör så här

  1. Parfait
    Skär av topparna på citronerna. Gröp ur dem med en liten vass kniv och en liten sked.
  2. Sila av 1 dl saft och spara hälften till toppingen. Vispa ihop äggulor, florsocker och citronsaft i en skål.
  3. Skåra en halv vaniljstång och skrapa ur fröna. Blanda ner fröna i grädden. Vispa grädden hårt och rör ner den i äggsmeten och rör ihop.
  4. Fyll citronerna med glassmeten och ställ i en form. Ställ i frysen minst 4 timmar.
  5. Ta fram citronerna i rumstemperatur cirka 20 minuter innan servering. Garnera med citronmeliss.
  6. Sötsur toppning
    Vispa ihop citronskal och saft, passionsfruktskärnor, ägg, äggula och socker i en kastrull.
  7. Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar. Ta av från värmen. Klicka ner smör och rör tills det har smält. Låt kallna helt.
TIPS!
läs mer
Matvetesallad med fetaost

Matiga sallader för alla smaker

Här har vi samlat enkla, goda sallader från våra kockar

Läs mer